Interviu cu rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, prof. dr. Marilen Pirtea, cel care a condus delegatia de 50 de studenti care a reprezentat Romania la acest eveniment, universitatea timisoreana fiind singura institutie de invatamant superior din tara invitata.
Rectorul Pirtea s-a intors in aceasta saptamana de la cel mai mare eveniment de tehnologie din Europa, Campus Party – Berlin 2012.
Domnule rector de ce este importanta participarea Universitatii de Vest la evenimentul de la Berlin?
In primul rand as spune ca este important pentru studenti. 50 de studenti din Universitatea noastra au participat la Campus party si pot sa spun ca am fost mandru de ei. UVT este prima universitate din Romania invitata la acest eveniment cu traditie in lume. La Campus Party participa elita universitara mondiala si cu atat mai mult ne mandrim cu studentii nostri dar si cu renumele Universitatii pentru ca am fost alaturi de celelalte 42 de universitati din lume invitate la acest important eveniment.
Ce inseamna de fapt Campus party?
Este cel mai important eveniment global de tehnologie. Este locul in care in fiecare an, din 1997 incoace, se discuta despre inovare si creativitate in domeniul digital. Timp de o saptamana, cei mai buni studenti din domeniul calculatoarelor, si nu numai, participa la prelegeri, workshopuri sau la competitii. Principalul scop al acestui inedit eveniment, si spun inedit pentru ca participantii locuiesc in corturi intr-un imens camping improvizat, este sa promoveze inovatia. Campus party a fost fondat in 1997 de catre Paco Ragageles, Belinda Galiano si Pablo Anton cu scopul de aduce la un loc cele mai mari talente ale internetului de pe planeta. Practic, cele mai stralucite minti din lume in domeniul internetului se reunesc sub ideea ca Internetul nu este o retea de computere, ci o retea de oameni. Festivalul gazduieste peste 600 de ore de discutii dezbateri, workshopuri, dar si sute de evenimente ad-hoc, unele dintre acestea desfasurandu-se chiar si in timpul noptii.
Cine participa la acest eveniment?
in acest an au fost invitate 43 de universitati din intreaga lume, peste 5000 de studenti, dar si o multime de specialisti in domeniu, chiar si hackeri cunoscuti pe toata planeta. Am avut placerea sa il intalnesc la Berlin pe Paulo Coelho, unul dintre cei mai influenti autori ai tuturor timpurilor. Au mai tinut prelegeri Yossi Vardi, unul dintre pionierii antreprenoriatului tech din Israel, Don Topscott poate cel mai important lider in materie de inovare media, un specialist in privinta impactului social si economic al tehnologiei si unul dintre cei mai importanti consilieri de bussines al liderilor politici mondiali. Nu in ultimul rand l-as aminti pe Sir Tim Berners-Lee, absolvent al universitatii din Oxford, inventatorul World Wide Web, cunoscutul www.
Ce teme s-au discutat in acest an la Berlin?
Festivalul a avut un program extrem de amplu. Au fost abordate teme specifice zonei IT dar si teme generale si ma refer la astronomie, robotica, biotehnologie, nanotehnologie, design, hardware, free software, hack, biohacking, greentech, social media, fotografie, video, muzica, gaming. Dar poate cel mai important moment a fost lansarea, sub patronajul Comisiei Europene, a initiativei “TheBigThink” prin care se urmareste gasirea celor mai bune idei pentru Agenda Digitala a Comisiei Europene. Printre studentii invitati sa participe la acest proiect se numara si elita tinerilor din UVT si va spun sincer ca sunt mandru de ei.
Cu ce ati ramas dupa acest eveniment?
Am ramas in primul rand cu energia acumulata la Berlin unde am stat printre acesti tineri minunati pentru care lumea nu are limite. M-am simtit foarte bine printre ei si m-am incarcat cu speranta pentru ca am vazut acolo ca totul e posibil in aceasta lume pentru aceste adevarate genii. Am mai ramas cu onoarea de a participa la intalnirea restransa organizata de Neelie Kroes, vicepresedinta Comisiei Europene care a dorit sa discute cu reprezentantii a doar 12 universitati despre strategiile europene din domeniul tehnologiei. Important de mentionat ar fi si faptul ca am identificat oportunitati de finantare de catre Comisia Europeana a unor proiecte derulate de UVT, dar si contactele pe care le-am avut cu reprezentanti ai lumii universitare, care, practic, au pus bazele unor colaborari de viitor intre UVT si universitati de prestigiu din lume. Am mai ramas cu amintirea placuta a intalnirilor cu cativa dintre oamenii puternici ai planetei si v-am amintit mai devreme o parte dintre cei care au participat la acest eveniment.