Opinia Timisoarei

Universitatea Politehnica Timisoara a lansat un nou proiect de practica pentru studenti, in valoare de un milion de euro

Universitatea Politehnica Timișoara a lansat joi, 16 ianuarie 2025, un nou proiect de practică pentru studenți, în valoare de aproximatix un milion de euro, finanțat prin Fondul Social European Plus (FSE+), în cadrul Programului de Educație și Ocupare, conform contractului de finanțare nr. G2024-99190/24.12.2024. Intitulat „ROBO-STEP: Stagii de practică în Mecatronică și Robotică la UPT”, proiectul, coordonat de ș.l. univ. dr. ing. Robert Kristof, se adresează în primul rând studenților Facultății de Mecanică, dar poate fi accesat și de cei ai altor facultăți.

Prezent la conferința de lansare, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat importanța deosebită a unor astfel de proiecte, mai ales acum, când piața muncii nu mai este la fel de ofertantă ca în trecut, iar formarea unor abilități practice și a unor competențe tehnice și non-tehnice este deosebit de utilă pentru integrarea ulterioară a studenților.

La rândul său, decanul Facultății de Mecanică, prof.univ.dr.ing. Dragoș Uțu, a adăugat că aceste proiecte (pentru Facultatea de Mecanică fiind al doilea) sunt avantajoase atât pentru studenți, care își formează astfel deprinderile practice necesare, cât și pentru companii, care vor putea recruta astfel specialiști bine pregătiți.

Proiectul, care se va încheia la 31 decembrie 2026, își propune să contribuie la creșterea ratei de participare a studenților la programe de învățare la locul de muncă prin dezvoltarea și implementarea unor parteneriate noi sau extinse între mediul de afaceri și universități. Scopul principal este facilitarea tranziției studenților de la statutul de studenți la cel de angajați, prin dobândirea de competențe practice și transversale relevante pentru piața muncii, în domenii precum mecatronică, robotică și modelarea CAD 3D.

Proiectul  se adresează unui grup țintă format din 251 de studenți ai Universității Politehnica Timișoara, înmatriculați în programe de studii de nivel ISCED 6-8 (licență, masterat și doctorat), cu vârste între 18 și 35 de ani și care provin din regiunile mai puțin dezvoltate ale României (Vest, Nord-Vest și Sud-Vest Oltenia).

Principalele rezultate așteptate ale proiectului includ:

Valoarea totală a proiectului este de 4.920.962,06 RON distribuit astfel:

– Finanțare nerambursabilă în valoare de 4.822.532,92 RON echivalentul a 98% suportată de Uniunea Europeană

– Cofinanțare în valoare de 98.429,14 RON echivalentul a 2% suportată de Universitatea Politehnica Timișoara

Exit mobile version