IMISOARA. Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit, saptamana aceasta, reuniunea de anunțare a rezultatelor obținute în cadrul proiectului University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption derulat de Fundația Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Quality Management Systems Norvegia.
Obiectivul principal al proiectului a fost să sporească cunoștințele studenților timișoreni privind consumul responsabil energie, să dezvolte comportamente de cruțare a resurselor de energie, respectiv de reducere a amprentei de CO2 în viața și activitățile din campusul Politehnicii. Au fost organizate, în acest sens, o serie de sesiuni de informare a studenților, sondaje de opinie, a avut loc termo-scanarea căminelor, înlocuirea becurilor cu unele mai eficiente energetic etc.
La capătul unui maraton al sustenabilității, echipa de proiect a anunțat și câștigătorii concursului „Cămin – campion al consumului responsabil”, categoriile de consum luate în considerare fiind energia electrică, apa și energia termică.
În ceea ce privește consumul de apă, competiția a fost câștigată de căminul 21C, la energie electrică a fost câștigător căminul 7C, iar la energia termică, cele mai mari economii au fost realizate de căminul 1MV. Campion la consumul responsabil, la toate cele trei categorii, a fost desemnat căminul 19C, ai cărui „locatari” vor fi recompensați cu vouchere de cumpărături.
Fundația Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Quality Management Systems Norvegia derulează, încă din luna mai 2023, un proiect inspirat din preocupările europene și internaționale de „construire a unui viitor mai sustenabil și mai verde” după încheierea pandemiei de COVID-19, grație unei finanțări 196.202 euro, asigurată prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.
Proiectul, intitulat University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption (USE-REC), urmărește să sporească cunoștințele studenților timișoreni privind consumul responsabil energie, să dezvolte comportamente de economisire a resurselor de energie, respectiv de reducere a amprentei de CO2 în viața și activitățile din campus.
Studiile arată că generația actuală de studenți pune preț pe sustenabilitatea campusurilor universitare și apreciază eforturile instituțiilor de a încorpora armonia cu mediul natural în politicile lor de dezvoltare. Tocmai de aceea Fundația Politehnica a inițiat acest proiect, care să ofere soluții bazate pe cercetare și pe experimentare în condițiile reale ale politicilor de dezvoltare privind „campusul verde” timișorean.
Consultarea cu partenerul norvegian a condus la ideea comparării cunoștințelor și comportamentelor studenților timișoreni cu cei din generația lor, care învață în Norvegia, urmărind astfel și transferul de bune practici între cele două țări, privind canalizarea intereselor studenților, preocupați de ecologie, spre soluții practice de economisire a curentului electric și de reducere a consumului de plastic în viața cotidiană.
Proiectul îmbină programele de formare cu aplicații de teren, o școală de vară privind stilul de viață orientat spre sustenabilitate și economie de resurse, competiții între cămine privind adoptarea de comportamente responsabile și dezvoltarea competențelor studenților, viitori cetățeni activi și responsabili într-o lume conștientă cu privire la nevoia unui „viitor verde” pentru Timișoara, pentru România, chiar pentru Europa.
Obiectivele proiectului sunt convergente cu interesul Universității Politehnica pentru promovarea sustenabilității, așa cum este ea definită în Agenda 2030 a Națiunilor Unite, prin educație, cercetare, management, mod de organizare a vieții universitare și pregătire a tinerilor pentru viață independentă, într-o societate tot mai conștientă de nevoia de a acționa în condiții de utilizare echilibrată a resurselor existente/disponibile, respectiv de asigurare a unei echități sociale autentice, intrageneraționale şi intergeneraționale. Prin implementarea acestui proiect în căminele Universității Politehnica se face un pas decisiv spre un campus verde, în inima Timișoarei.