TIMISOARA. Conducerile universitatilor de top cu profil tehnic din tara – Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi si Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti – au infiintat vineri, 24 iunie 2016, Alianta Romana a Universitatilor Tehnice (ARUT).
Alianta isi propune sa reprezinte o platforma de colaborare pentru cele mai prestigioase universitati cu profil tehnic din tara, precum si o voce comuna, puternica si permanent implicata in optimizarea politicilor din educatie si cercetare.
„Am militat pentru infiintarea acestei aliante si cred ca ARUT poate si trebuie sa participe activ la dezvoltarea inteligenta a politicilor care privesc educatia si cercetarea. Alianta Romana a Universitatilor Tehnice va deveni un actor principal pe piata educationala din Romania, avand in vedere faptul ca domeniul stiintelor ingineresti este cel care a asigurat si asigura consolidarea dezvoltarii economice a tarii”, a subliniat primul presedinte al aliantei – Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, Viorel-Aurel Serban.
Atat marile companii, cat si intreprinderile mici si mijlocii, au nevoie de resursa umana bine pregatita pentru a putea performa pe o piata competitiva, iar in acest context ARUT vine in intampinarea recomandarilor Consiliului European privind Programul national de reforma al Romaniei pentru 2015, prin cresterea calitatii si relevantei invatamantului superior tehnic pentru piata fortei de munca si prin consolidarea proiectelor de cercetare aplicata care vizeaza piata de consum.
Universitatile asociate au semnat deja o scrisoare deschisa prin care atrag atentia Guvernului asupra faptului ca politicile din domeniul educatiei – si cu precadere cele din domeniul invatamantului superior – au creat dezechilibre majore la nivelul sistemului de invatamant si au fost luate fara consultarea institutiilor relevante din domeniu, cu riscuri foarte grave pentru viitorul apropiat al economiei si educatiei nationale.
ARUT va reprezenta, in acelasi timp, un cadru pentru proiecte ample dedicate domeniilor prioritare din Strategia Nationala pentru invatamantul Tertiar 2015-2020. Atat crearea de surse de finantare destinate proiectelor educationale si de cercetare, cat si redactarea de proiecte destinate finantarii din Fondul Social European vor fi tematici centrale ale activitatii aliantei, care va incerca sa defineasca un circuit financiar mai clar si mai transparent pentru toate institutiile cu profil tehnic din Romania.