TIMISOARA. Cele mai importante institutii de invatamant superior din Timisoara, impreuna cu primaria si mediul privat vor sa infiinteze un campus dedicat invatamantului dual la Timisoara.
Deocamdata, la inceputul anului viitor se va depune cererea de finantare. Suma ceruta este de 21 de milioane de euro, iar fondurile ar putea proveni din Planul National de Redresare si Rezilienta.
In proiect se vor implica si firmele din oras, care vor transmite ce fel de specialisti au nevoie, iar acestia vor fi pregatiti in noul campus, ce va fi construit in zona Buziasului, in apropierea strazii Orion, pe un teren ce in prezent e plin de balarii.
Liderul de proiect este Universitatea Politehnica Timisoara, care va lucra alaturi de Liceul Emanuil Ungureanu si Liceul Regele Ferdinand pentru a pregati specialisti in automotive, electronica si telecomunicatii.
„E o oportunitate pentru un elev pentru a merge spre o profesie de unde poate castiga si isi continua studiile pe zona tehnica si pe zone similare. In baza noi legi universitatile isi vor face programe de studii pe tipul de invatamant dual de scurta durata. Vor putea sa vina in completarea studiilor pe carte si le fac elevii la liceu. O astfel de oportunitate vine prin PNRR cu o finantare adecvata, e vorba de sume importante care vin spre mai multe regiuni prin care sa poti sa sustii un astfel de consortiu in care sunt implicate, in cazul nostru, 3 universitati„, spune Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Universitatea Stiintele Vietii va pregati specialisti pe domenii legate de ingineria mediului si va colabora cu Liceul Silvic, Liceul Azur, Liceul de Vest si Liceul Electrotimis.
„Ca universitate am gasit oportun sa mergem pe partea de ingineria mediului si in mod special pe partea de apa, alimentarea cu apa si gestionarea apelor uzate. Am discutat cu entitati de specialitate in sensul acesta si se pare la nivel de regiune rolul acestui consortiu vine sa aduca un aport foarte important pe zona resursei umane in ce priuveste oamenii care lucreaza in acest domeniu. Mediul este o problema foarte importanta. Toti am calatorit foarte mult si am vazut ce se intampla acolo unde aceasta problema a fost lasata la voia intamplarii. Daca nu exista specialisti care sa faca fata la tehnologia care evolueaza foarte mult, daca nu avem specialisti pregatiti pe zona aceasta, invatamantul dual poate veni sa completeze si de fapt de-asta ne-am si implicat. Pentru inceput, dupa ce vom reusi sa dam drumul al acest campus cu siguranta vor veni si alte solicitari din mediul economic, la care cred ca vom putea sa raspundem„, a spus Cosmin Alin Popescu, rectorul Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I”.
Universitatea de Vest Timisoara va pregati specialisti pe turism si servicii legate de acest domeniu si va colabora cu Colegiul Economic Francesco Saverio Nitti si Liceul Emanuil Ungureanu.
„Prin turism nu as vrea sa intelegeti doar ideea de pensiuni sau domenii de vizitat, ci este si zona de targuri, expozitii, partea de organizare de evenimente, partea de marketing si daca e sa ma refer la cateva ocupatii care pot fi acoperitpe zona aceasta ar fi tocmai cele de consilier marketing sau in tursim sau orgfanizator de targuri si expozitii. Sunt doar cateva si sper ca alaturi de colegii nostri ce acopera foarte bine zona de industriue, prin aceasta zona de servicii sa contribuim la un rotund„, a declarat Alin Sava, protrector al Universitatii de Vest din Timisoara.
Firmele din Timisoara interesate sunt asteptate si ele sa intre in acest proiect.