Opinia Timisoarei

Urasti vopselele la plic? Intoarce-te la traditie! Cum colorezi ouale de Paste in mod natural

Pe vremuri, cand bacaniile nu vindeau inca vopsele de genul celor pe care le avem astazi, gospodinele colorau ouale de Paste folosindu-se de ierburile din gradina si ingredientele de bucatarie. Intregul proces necesita o anumita dibacie, precum si iscusinta de a combina culorile intre ele, astfel incat sa dea nastere unor noi nuante.

In fiecare casa exista propria traditie de vopsit oua, iar gospodinele schimbau idei intre ele si se inspirau una de la alta, in incercarea de-si perfectiona tehnica si de a-si depasi competitoarele. Asa se face ca astazi avem o intreaga colectie de trucuri si ponturi „vintage“, pe care ar fi pacat sa le facem uitate, dupa cum scrie Adriana Lucia Mara aici.

Urmatoarele retete sunt bazate integral pe vopsele alimentare sau din plante, creand nuante impresionante.

Dupa crearea vopselei, e de ajuns sa inmoi ouale pentru Paste in ea, apoi sa le lasi sa stea in frigider peste noapte, pentru a obtine cele mai bune culori.

Gri albastrui

Amesteca 250 gr de afine congelate cu 250 ml de apa. Lasa compozitia sa ajunga la temperatura camerei, apoi scoate afinele.

Albastru

Toaca marunt niste varza rosie (cam ¼ de capatana) si toarna deasupra 4 cani de apa fierbinte, apoi adauga 2 linguri de otet. Lasa amestecul sa se raceasca la temperatura camerei si scoate apoi varza cu ajutorul unei linguri.

Verde-jad

Curata de coaja 6 cepe rosii si pune coaja la fiert in 2 cani de apa vreme de 15 minute. Apoi strecoara apa printr-o sita si adauga 3 lingurite de otet.

Verde-galben deschis

Curata de coaja 6 mere galbene si fierbe coaja intr-o cana si jumatate de apa timp de 20 de minute. Strecoara apa si adauga 2 lingurite de otet.

O alta modalitate este sa inlocuiesti coaja de mar cu 120 gr de chimen dulce – restul procedeului e similar.

Exit mobile version