Crestin-ortodocsii sarbatoresc luni, 21 noiembrie, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Este cruce rosie si, fiindca ne aflam in Postul Craciunului, e dezlegare la peste.
In lumea satului romanesc i se spune si Vovidenia sau Ovidenia, termen ce provine de la rusescul “vavedenie” (intrare). Se zice ca ar fi ziua in care incepe iarna iar taranii spun ca in noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacara albastra iar cerurile se deschid si, precum in ziua de Craciun, animalele pot grai cu glas omenesc.
Cum este o sarbatoare a luminii, “ce sparge intunericul iernii si al mortii”, exista traditia de a petrece aceasta noapte cu lumina si cu focuri aprinse, cercetand cerul cu luare-aminte pentru a afla din semnele vremii si ale rodului anului ce urmeaza, dar “frumusetile cerului sunt vazute numai de cei buni la Dumnezeu, cum ar fi ciobanii care nu au vazut la ochi femeie.
Aceasta sarbatoare se tine pentru ochii ce vad, pentru vedere. in acest scop, unii oameni sfintesc in aceasta zi cate un fuior, cu ajutorul caruia, la nevoie, se sterg la ochi cu apa.
CITESTE SI: Accident teribil! Masina spulberata de tren nu departe de Timisoara. O tanara a murit. FOTO si VIDEO!
De Ovidenie, femeile dau de pomana “lumina de veci”, fiindca se spune ca lumanarea din aceasta zi, data de sufletul mortilor, mai ales pentru cei morti fara lumanare, dar si pentru cei vii, nu se va stinge niciodata pe lumea cealalta.
In noaptea din ajun, pe 20 spre 21 noiembrie, usile si ferestrele se ung cu usturoi, ca sa nu intre strigoii.
Nimeni nu munceste si se dau de pomana cani cu apa si colacei cu lumanari. Fii atenta la cum e vremea de Ovidenie, ca asa va fi toata iarna. Daca e senin si soare, vara viitoare va fi secetoasa. Daca sunt nori, e semn rau, caci va urma un an cu epidemii. De ninge la Ovidenie, iarna va fi grea.
Ce mai ai de facut? Trebuie sa tii lumanari aprinse in casa. Nu ai voie sa dormi in noaptea din ajun. in unele regiuni din tara, se mai pastreaza un ritual stravechi. in seara din ajunul Ovideniei, se umple o farfurie cu apa, langa care se pune o lumanare. Se pazeste toata noaptea, sa nu se stinga si, intre timp, se fac 300 de matanii, 100 la inceput, seara, 100 la miezul noptii si 100 in zori. Cui reuseste i se va indeplini orice dorinta.