Opinia Timisoarei

URSS

Colaborarea mea cu cei de la Prime TV din Chisinau m-a facut sa fiu atent la o piata de televizune pe care europenii o cam ignora. Fosta Uniune Sovietica. E o piata de televizune zdrobitoare, care inghite bugete de publicitate uriase, la ora asta, in plina criza, probabil Rusia are cele mai mari bugete din intreaga lume.
Un amestec interesant de oferte tv poti intalni acolo, de la canale specializate de umor, comedie, care fac cifre de audienta uriase pana la statii tv – nisa interesante. Spre pilda, in aprilie apare in Moscova primul canal tv musulman, asteptat cu si mai mare interes acum, dupa nebunia din Egipt… Rusia e totusi tara in care intoleranta etnica si rasismul au castigat teren in ultimii ani.

Nu mai putin interesante sunt optiunile din celelalte tari din fosta URSS… Georgia e un astfel de exemplu. Tara a fost anexata Uniunii Sovietice in 1921 si a redevenit independenta in 1991… O tara macinata de conflicte interioare, de probleme majore in Abhazia si Osetia de Sud, doua regiuni separatiste sprijinite de Rusia. Luna trecuta s-a deschis acolo prima televiziune de stiri in limba rusa care probabil va tensiona si mai mult relatiile ruso-georgiene.
Georgia insa, o tara cu vreo 5 milioane de locuitori , ofera o mare varietate de showuri de divertisment. Miercuri seara, Rustavi 2, un canal privat georgian, a programat un quizz care s-a bucurat de succes in unele tari, de insucces insa in altele. Varianta georgiana a lui „Who wants to be a millionaire” se numeste in Georgia, „Cine vrea 20.000?” si invitatul lor de marca, sahistul Kasparov a castigat premiul de 11 ooo de dolari… Cu un telefon dat sotiei care l-a ajutat la o intrebare, cu un PR extrem de bine pus la punct, showul lui Kasparov din Georgia a fost mediatizat in toata lumea. Asta s-a si dorit…

Kasparov a venit in Georgia insa ca sa sustina o conferinta pe tema „Provocarile politice ale secolului 21 si, fireste ca, pe langa stirea buna de tabloide, cum ca sahistul a castigat premiul la „Millionaire”, s-au strecurat si parerile lui despre tensiunea ruso-georgiana. O miscare interesanta, s-au folosit de un show de divertisment la moda ca sa lanseze pareri politice, intr-o zona macinata de conflicte, unde parerile, ideile ajung tot mai greu la public. Si-au gasit printr-un show de succes cea mai buna porta-voce…
Uniunea Sovietica, fosta, e o piata de televizune care merita atentie… Se intampla multe acolo si prea putine ajung la noi… E un laborator interesant…

Exit mobile version