TIMISOARA. Florile si verdeata de pe el zac parjolite de soare, ofilite sau perfect uscate, rama de beton s-a prabusit in mai multe locuri, iar interiorul sau arata ca o ghena de gunoi. Cat despre ora exacta, n-o mai arata de foarte multi ani.
Vorbim despre Ceasul Floral din centrul Timisoarei, care de ani de zile zace in paragina.
Mai multe bucati din postament au cazut deja din Ceasul Floral, tencuiala e si ea praf, iar zidurile acoperite de tot felul de inscriptii, de la baza si pana in varful constructiei. Locul din spatele ceasului, unde candva au functionat o cofetarie si mai apoi un bar, este si el plin de gunoaie pe care oamenii le arunca la intamplare.
Insa toate acestea s-ar putea schimba. Consiliul Local trebuie sa isi dea acordul pentru realizarea lucrarilor de reabilitare a Ceasului Floral.
„Am preluat Ceasul Floral de la Horticultura, am facut experiza tehnica, am prevazut bani in buget pentru proiectulul de reparatii si pentru executie. Ne dorim sa inceapa lucru in aceasa toamna, iar in primavara Ceasul sa fie si functional, si cu un aspect mult imbunatatit decat acum”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Florin Ravasila, directorul Directiei Cladiri Terenuri I Est.
Conform proiectului de hotarare pe care trebuie sa-l aprobe, ceasul urmeaza sa fie complet reabilitat, atat ca structura de rezistenta, cat si ca aspect.
„Interventia va fi de natura structurala si estetica -reabilitarea si consolidarea elementelor structurale degradate, in spiritul constructiei si intregii zone. Se vor reabilita elementele atat interioare, cat si exterioare cu tencuieli decorative. Se vor replanta flori si se vor realiza aranjamente florale in jardinierele existente care vor fi reparate si finisate. Se va demola structura jardinierelor laterale dupa ce se va evacua pamantul din spatele acestor ziduri si se vor reface jardinierele din b.a. cu scurgeri pentru evacuarea apei de ploaie in afara ariei de influenta a fundatiilor, conform expertizei”, se arata in documentatia ce insoteste proiectul de hotarare.
„Se propune amplasarea unui panou publicitar (volumetrie pe structura metalica) pe tuburile montate vertical la cota +7,00m. Se va inlocui mecanismul ceasului si se propune un sistem de iluminat arhitectural exterior. Se renunta la copertina metalica din partea de acces si la imprejmuirea ceasului cu un gard transparent, propuse initial”, se mai specifica in raportul de specialitate.
Ceasul Floral de la Timisoara a fost construit in anii 70, pe locul fostei cazarme Transilvania. De-a lungul timpului, au avut loc numeroase discutii si s-au facut planuri pentru repunerea lui in valoare, insa pana acum, niciunul nu s-a concretizat.