Opinia Timisoarei

Uscat, plin de gunoaie si bun de adunat cu roaba. Un simbol al orasului, abandonat in plin centru la Timisoara. Cine i-ar putea schimba soarta

TIMISOARA. Florile si verdeata de pe el zac parjolite de soare, ofilite sau perfect uscate, rama de beton s-a prabusit in mai multe locuri, iar interiorul sau arata ca o ghena de gunoi. Cat despre ora exacta, n-o mai arata de foarte multi ani.

Vorbim despre Ceasul Floral din centrul Timisoarei, care de ani de zile este lasat in paragina.

CITESTE SI: Parcurile din Timisoara care se transforma in adevarate gradini botanice. Vor fi sadite mii de flori si plantati o multime de arbori 

Mai multe bucati din postament au cazut deja din Ceasul Floral, tencuiala e si ea praf, iar zidurile acoperite de tot felul de inscriptii, de la baza si pana in varful constructiei.

Locul din spatele ceasului, unde candva au functionat o cofetarie si mai apoi un bar, pare desprins din filmele de groaza. In spatiul unde erau odata toalete acum gasesti pet-uri, sticle, doze de bere si tot felul de ambalaje aruncate de oameni de-a lungul anilor. Intr-o alta incapere sunt tot felul de scanduri si rame de ferestre, iar din ultima, pe care e pus lacatul, razbate un miros greu de suportat.

Ceasul Floral – in unele hartii la unii, in fapt… la altii in batatura. Sau cum se paseaza ceasul precum pisica

In primavara lui 2017 Consiliul Local a votat o hotarare de consiliu prin care Ceasul sa treaca din administrarea Horticultura SA in cea a Directiei de Patrimoniu a Primariei Timisoara.

Cele trei incaperi nu ne mai apartin noua. De ele trebuie sa se ocupe Primaria Timisoara. Noi l-am scos din capitalul social anul trecut, iar cele 3 incaperi sunt ale Primariei, nu ale noastre. Nu mai avem chei, nu mai avem nimic, noi am predat ceasul cu tot. Noi avem parculetul din fata care este ingrijit, cosit, am taiat formele, dar de ceas, de constructie, nu se mai ocupa societatea Horticultura. In interior nu mai este treaba noastra. Am inteles ca Primaria dorea sa faca renovarea si toate lucrarile de structura. Noi, in baza contractului de prestari servicii facem prestatii pe zona verde, nicidecum amenajare de constructie„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Andrei Dragila, director Horticultura SA.

Ce nu spune seful de la Horticultura este ca, desi trecut prin Consiliul Local, la Patrimoniu, transferul efectiv, in toate documentele, nu s-ar fi produs in tot acest rastimp.

Seful de la Patrimoniu, fost consilier personal al primarului Nicolae Robu pana nu demult, sustine ca situatia neclara a fost generata de… intarzierea cu care se procedeaza in aceasta perioada la inventarierea si evaluarea proprietatilor orasului de catre o firma angajata de municipalitate.

Anul trecut s-a facut o hotarare de Consiliu Local prin care cei de la Horticultura ne-au donat noua, au facut un transfer al dreptului de proprietate, din patrimoniul lor in cel al municipiului Timisoara, al acelui ceas floral. El inca nu a fost preluat, pentru ca s-a dat sarcina unei firme de evaluare, care a functionat pana anul trecut la noi, sa inventarieze tot ce avem. Iar anul acesta a fost facuta o licitatie care s-a castigat acum aproximativ doua luni. Avem o noua firma de evaluari care si-a inceput activitatea, care evalueaza mijloacele fixe pe Patrimoniu. Neavand inca o valoare de inventar, ceasul nu a fost preluat. S-a facut o cerere catre firma care face evaluarea si probabil saptamana viitoare va fi gata evaluarea, urmand ca apoi sa putem sa preluam ceasul floral ca bun in patrimoniul nostru„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Florin Ravasila, sef al fostei Directii de Patrimoniu din Primaria Timisoara, devenita acum Directia Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse.

Ravasila sustine ca, practic, tot Horticultura ar fi trebuit sa se ocupe de Ceasul Floral pana la momentul realizarii si in fapt a transferului.

Practic, a fost suspendata preluarea efectiva si, nefiind preluat, a ramas la Horticultura. Teoretic, tot Horticultura ar fi trebuit sa faca si curatenia. Ei se ocupa de zona centrala. Pe noi ne intereseaza sa alocam si o suma de bani, sa scoatem la lumina, sa igienizam, pentru ca e zona centrala. Eu am preluat de putin timp Directia de Patrimoniu si abia acum ma confrunt cu multe situatii de care nu stiam si sunt pus in fata faptului implinit.Noi vrem sa evaluam acum toate cladirile si terenurilor care sunt in patrimoniu, de care se stie sau nu se stie, ca sa aducem situatia la zi. Am stabilit, de ieri, sa intre si ceasul floral, dar o luam sistematic, in ordine alfabetica, sa facem treaba. Tot ce vom avea, cladire, terenuri, va intra in evaluare, ca sa actualizam situatia. Pana saptamana viitoare sper sa avem un raport, sa putem sa includem ceasul in evidenta mijloacelor fixe si apoi sa il bagam in patrimoniu, dupa care sa putem sa facem ce e de facut„, a mai precizat pentru opiniatimisoarei.ro Florin Ravasila, sef al Directiei Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse din Primaria Timisoara.

 

Ceasul floral de la Timisoara a fost construit in anii 70, iar ultima initiativa de repunere in valoare  a acestuia a venit de la consilierul local PNL Simion Mosiu, care aseamana ceasul de la Timisoara cu unul foarte asemanator, aflat in orasul elvetian Geneva.  Acesta din urma isi schimba infatisarea in fiecare anotimp si e punctul de intalnire al grupurilor de turisti care viziteaza orasul.

Ceasul floral, ca sa fim mai exacti, in aprilie 2017 a trecut de la Horticultura, care ziceau ca nu mai pot sa-l ingrijeasca, la Primaria Timisoara. In timpul dezbaterilor, eu am venit cu o propunere ca acest ceas, care totusi e printre singurele din tara, nu atat sa fie reabilitat, cat sa i se dea si o functiune complementara, respectiv sa se reactiveze spatiul comercial. Acolo a fost o cofetarie, mai apoi un bar si mi s-a promis ca se va face un proiect frumos, cu terasa deasupra, pentru ca actualmente ceasul este un spatiu de depozitare a resturilor vegetale a celor de la Horticultura. Ar fi pacat. E un punct de interes. Toti turistii care ajung in zona isi fac poze cu el. Nu numai ca este un punct de interes, dar actualmente este un pericol avand in vedere ca foarte multe elemente de zidarie din spatele lui au picat. Se poate valorifica zona mai ales ca parcul va intra cat de curand in renovare si cu ocazia asta ar fi pacat sa nu intre in acest ansamblu. Apare pe carti postale, pe toate prospectele cu Timisoara apare acest ceas care se incapataneaza sa existe din anii ’70.Mai exista un ceas, de exemplu, la Geneva, care seamana foarte mult cu al nostru, e un fel de kilometru zero si toate traseele turistice pornesc de la acest ceas. Cred ca si ceasul de la Timisoara merita acest respect„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Simion Mosiu, consilier local PNL.

In ciuda faptului ca Primaria Timisoara traverseaza acum o perioada grea din punct de vedere financiar, Simion Mosiu sustine ca s-ar putea gasi bani pentru intocmirea unui proiect de reabilitare a Ceasului Floral pentru ca turistii ce vor veni in anul 2021 in oras sa nu gaseasca o ruina pe post de obiectiv turistic .

„E o situatie mai ciudata la primarie, ca nu sunt bani, dar cred ca bugetul Primariei nu sta in 10-12 mii de euro pentru ca mecanismul sa fie schimbat si sa se faca un proiect pentru a se inchiria spatiul comercial care ar avea un foarte frumos belle vue catre parc. Consider ca Timisoara, avand in vedere ca va fi Capitala Europeana a Culturii, trebuie sa isi valorifice orice punct de interes, iar Ceasul Floral actual merita sa fie pus in valoare cel putin la nivelul a ceea ce a fost, daca suntem atat de neputinciosi si nu suntem in stare sa reorganizam spatiul comercial si ceasul in ansamblu„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Simion Mosiu, consilier local PNL.

Exit mobile version