TIMISOARA. Cat mai multe posturi pentru USR-isti si pe lefuri cat mai bune. Aceasta este deviza administratiei Fritz la Timisoara, unde continua politizarea functiilor.
In cadrul unei sedinte de indata a Consiliului Local, vineri, alesii USR l-au asezat sef interimar peste Agentia de Achizitii Publice, societate a Primariei Timisoara, pe coleul lor de partid Adrian Boruga, si au si refuzat si sa-i dea un salariu mai mic, asa cum au propus cei de la PSD, chiar daca activitatea in cadrul institutiei tinde catre zero inca de la infiintare.
De cand exista, din ianuarie, Agentia a lansat 2 licitatii pentru hartie igienica, produse de curatenie si de birotica si n-a reusit sa incheie niciuna.
Practic, social-democratii au facut un amendament la proiectul privind numirea lui Boruga ca director si stabilirea remuneratiei, prin care au cerut ca salariul lunar sa fie redus de la 16.000 de lei brut la 10.000 de lei, insa, dupa o pledoarie a useristilor privind importanta muncii sefului, acestuia i s-a pastrat suma mai mare pe care au propus-o pentru colegul lor de partid.
„Mi s-ar parea decent si cred ca si indestulator pentru o institutie noua si care se hraneste exclusiv cu bani publici de la buget ca acea remuneratie lunara sa coboare la 10.000 de lei brut, in jur de 2.000 de euro (…), acesta este amendamentul meu, care vine si intr-un context de logica publica si de bun simt. In urma cu o saptamana USR a atacat la CCR demersul PSD si PNL de marire a salariilor primarilor, viceprimarilor, si mie mi se pare ca domnul pe care il vom vota este tot asimilat cu o functie publica, fiind exclusiv platit tot din bani publici„, a spus consilierul PSD Radu Toanca. Degeaba, insa.
Adrian Boruga este membru USR, dupa ce in trecut a facut parte din partidul M10 al Monicai Macovei. De altfel, in 2016 acesta si-a depus candidatura la functia de primar al Timisoarei, din partea acestui partid, insa dosarul i-a fost repsins de Biroul Electoral Central pentru ca nu reusise sa stranga numarul legal de semnaturi necesare pentru a intra in competitie.
Apoi, la alegerile din 2020, Adrian Boruga, deja membru al USR Timis, a candidat la Consiliul Local, de pe pozitia 24, neeligibila. Acum insa a primit functia de membru in Consiliul de Administratie al Unitatii Centrale de Achizitii, cu atributii de director general, post pentru care va incasa, lunar, 16.000 de lei brut, dupa cum au decis consilierii USR.
Din aceasta pozitie, noul director poate reuseste sa finalizeze singurele doua licitatii lansate de societate, in urma cu aproape o jumatate de an si inca nefinalizate.
Practic, UCA a fost infiintata in ianuarie 2022 de catre Administratia Fritz, iar societatea se ocupa de achizitiile de papetarie, birotica si produse de curatenie si igiena pentru primarie si toate institutiile din subordine.
Agentia are in organigrama 7 pozitii, insa doar 3 sunt ocupate, un concurs de angajare fiind in derulare.
Prima licitatie pentru o astfel de achizitie a fost pornita in luna aprilie, cand UCA voia sa cumpere articole de birotica si produse de papetarie – furnituri de birou, in valoare aproape 1 milion de euro. La aproape de jumatate de an de la acel moment, evaluarea celor doua oferte este inca in faza de deliberare, iar contractul nu a fost atribuit.
O a doua licitatie, si ultima, a fost pornita de UCA in luna mai, iar ofertele puteau fi depuse de catre firmele interesate pana in 20 iunie. Se cautau furnizori de produse de ingrijire si curatare si articole igienico sanitare din hartie de aproape 1,2 milioane de euro, iar doua firme au fost interesate de contract. Nici pana acum, insa, nu au fost finalizate evaluarile si clarificarile tehnice, astfel ca nici acest contract nu a fost atribuit.
Inca de la infiintare, Primaria Timisoara a estimat si prevazut cheltuiala din bani publici cu functionarea acestei Agentii la 1,5 milioane de lei (300.000 de euro) doar in primul an de functionare, urmand ca aceasta sa se dubleze in urmatorii doi. Din acesti bani, peste 25.000 de euro pe luna, trebuie achitate salariile angajatilor si utilitatile.