In centrul contestarii figureaza un proiect de lege, cu aproximativ 100 de articole, care trebuie votat miercuri pentru respectarea cerintelor creditorilor tarii si al carui nucleu este constituit dintr-un plan de plecare si redistribuire care afecteaza o parte dintre cei 700.000 de functionari ai tarii.
Marti dimineata, trenurile nu circulau. La Atena, autobuzele si troleibuzele vor ramane in depouri intre orele 06.00 GMT si 18.00 GMT (09.00 si 21.00 ora Romaniei).
Metroul functioneaza, dar trei statii din centrul orasului vor ramane inchise din cauza a doua marsuri prevazute, primul in cursul diminetii, la apelul sindicatului comunist Pame, iar al doilea la apelul sindicatului din sectorul privat GSEE si al functionarilor Adedy.
Pentru a ramane sub perfuzia creditorilor UE-BCE-FMI, Grecia trebuie sa suprime 4.000 de locuri de munca in domeniul public pana la sfarsitul anului si sa impuna relocarea a 12.500 de functionari.
Dupa socul creat in randul opiniei publice de inchiderea, la inceputul lui iunie, fara preaviz sau negocieri a radio-televiziunii publice ERT, considerata ca fiind de neatins in Grecia, aplicarea aproape matematica a unei scheme de redistribuire, care are loc dupa ani de angajari clientelare si de delasare, genereaza multa angoasa, in special in educatie.
Textul prezentat in Parlament stabileste cadrul reorganizarii: pana la sfarsitul lui iulie, 4.200 de angajati vor intra intr-o „rezerva” de mobilitate, pentru opt luni, timp in care isi vor primi 75 la suta din salariu. Daca vor refuza sa fie mutati intr-o alta administratie, ei vor fi concediati.
Primii vizati de aceasta redistribuire sunt angajatii din educatie si cei aproximativ 3.500 de politisti municipali din tara, care urmeaza sa fie integrati corpului politiei nationale.