Va fi acoperita curtea interioara a castelului Huniade din Timisoara. Va deveni spatiu pentru expozitii

FOTO: Facebook/Banatul Timisoarei

TIMISOARA. Anunt al presedintelui Consiliului Judetean Timis legat de Castelul Huniade, cea mai veche cladire a Timisoarei, apartinand Muzeului National al Banatului, unde lucrarile de reabilitare treneaza de aproape 15 ani, iar acum se asteapta proiectul pentru reluarea lor, intocmit de Institutul National al Patrimoniului.
In Evul Mediu, lui Carol Robert de Anjou i-au trebuit doar 7 ani pentru a ridica acest castel.

Alin Nica spune ca pe viitor va fi acoperita curtea interioara a castelului pentru ca aceasta sa poata deveni un generos spatiu expozitional, fara a oferi insa detalii legate de felul in care se va face aceasta amenajare care are nevoie de o multime de aprobari.

Deocamdata, pentru a fi obtinute finantari pentru continuarea reabilitarii e nevoie de acel proiect al INP, fara de care nu ar putea fi accesate fonduri europene ce depasesc 5 milioane de euro pentru acest obiectiv din plin centrul Timisoarei.

Curtea interioară de la Castelul Huniade va fi acoperită, spațiul expozițional devenind astfel mult mai generos.
Am discutat zilele trecute această soluție tehnică, detaliile pentru finalizarea lucrarilor precum și continuarea lucrărilor la Palatul Baroc cu directorii celor două muzee, directorul Institutului Național pentru Patrimoniu, proiectantul pentru lucrarea de la Castelul Huniade și directoarea Direcției pentru Cultură și Artă Timiș.
Am fost nevoit și să mediez disputele între proiectant și INP, respectiv Comisia pentru monumente istorice de la nivelul Ministerului Culturii deoarece avem nevoie de obținerea cât mai rapidă a avizelor pentru a putea accesa finanțări europene, astfel încât aceste două monumente istorice să redevină un motiv de mândrie pentru timișeni„, a notat Alin Nica, presedintele CJT pe pagina sa de Facebook.

Va reamintim, lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care gazduieste Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Primii bani pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati uriase de zid.

Pentru aceasta a fost nevoie si de innoirea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate lucrarile.

In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele intr-un depozit, la Giroc.

 

Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Apoi, fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari de la Institutul National al Patrimoniului. Zis și facut primul pas, iar INP a demarat licitatia pentru documentatia necesara. Contractul pentru proiectare a fost iscalit in mai 2020.

 

Odata realizata consolidarea, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca cel vechi n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii acestei cladiri simbol din Timisoara se ridica la 8 milioane de euro.

 

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara, inca in picioare. A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dacă îl construiau de nou aveam acum două casteluri nici nu-mi vine să cred că este posibil să închizi o asemenea construcție pentru 15 ani în inima Timișorii și vina nu este a nimănui.

  2. Avem în Timișoara un monument istoric de care cei care au trecut pe la administrația orașului și a județului și au bătut joc. Deci nu înțeleg de ce acest oraș nu se face mare lucru ,un proiect mai de bun simț, nu doar parcuri și niște șosele p3 care orice om știe sa le facă. Pe lângă ca nu s3 face nimic , orașul se umple și cu olteni care își impun stilul lor necivilizat. Un timișorean născut în acest oraș și care a văzut aceste schimbări, sincer au venit și moldoveni insa par mai civilizați decât oltenii.

  3. Astia nu sunt in stare sa finalizeze si zic ca din cauza proiectelor proaste si acum vor noi bani, de noi proiecte care nu se vor finaliza niciodata!
    Astia sunt arhitectii tzepari inflitrati pe langa sefii politici ai oprasului si judetului, care vor noi si noi studii de fezabilitate.
    Cand e gata studiul de fezabilitate pentru metrou? Ca unii si-au luat deja bilete…

  4. E voie să intervii cu asemenea modificări la o clădire istorică? Zici că e blestemat castelul ăsta, la câte are de pătimit în ultima vreme.

  5. Idioti! Doar niste idioti se pot gandi la asemenea „solutii”geniale. In loc sa te lupti sa obtii de urgenta fonduri pt a consolida si renova ceea ce exista pana in urma cu 20 de ani , sa demonstrezi ca toti cei care au fost inaintea ta la conducere au fost niste nepasatori, te gandesti cum sa sifonezi probabil niste bani, alocati unei firme de casa. Pt ca alta explicatie logica nu gasesc. Si ce facem? Incepem sa taiem copacii, probabil, continuand cu mandrie traditia fostului primar. Si trantim o instalatie de metal si sticla care sa cadreze „perfect” cu zidurile istorice. Rusine!

  6. N-aveam destule cladiri din sticla de care sa se loveasca pasarile, ne mai trebuie si acoperis de sticla la curtea Bastionului, sa se infiga bufnitele in el.