TIMISOARA. Hotararea Primariei Timisoara de a obliga orice persoana care construieste noi cladiri in oras sa se lege la reteaua de termoficare si nu sa-si instaleze centrala proprie, totul pentru a tine in viata Colterm-ul, ar putea avea efecte devastatoare si in alt sector.
Va zdruncina piata imobiliara. O spune liderul grupului social democrat din Consiliul Local Timisoara, care anunta ca nu va vota proiectul de schimbare a regulamentului Colterm, in actuala forma.
„Ma gandesc la dezvoltatorii imobiliari. In afara de persoanele private, care isi ridica o casa si se vad intr-o situatie fara iesire, dezvoltatorii ce fac? In conditiile in care esti obligat sa te conectezi la Colterm, se va modifica si piata. Va fi afectata piata imobiliara, pentru ca multi cetateni, din pacate, zic eu, nu vor sa fie bransati la Colterm. Si, daca Colterm totusi intra in insolventa? Ce se intampla cu toate acele apartamente? Raman fara agent termic, pentru ca nu sunt pregatiti cu nimic? Solutiile sunt altele, asa cum sunt prevazute in studiul Deloid, asa cum am vazut, mare parte din el l-au realizat, altele nu, si a aparut treaba asta, doar pentru ca au vazut ei (reprezentantii PMT, n.r.) la Oradea. Nu ne-au prezentat nimic, dar lucrurile acestea nu se fac pe ascuns. Trebuie facute in mod transparent, cu dezbatere, nu dezbatere publica, cu dezbatere in cadrul managementului”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro consilierul local din partea PSD, Daniel Idolu.
Consilierul social-democrat crede ca multi vor fi timisorenii care nu-si vor mai cumpara o locuinta noua intr-un anumit cartier tocmai pentru ca aceasta nu va avea centrala termica, ci va fi bransata la Colterm.
Mai mult, Daniel Idolu spune ca a aflat din presa despre aceste modificari ce ar trebui aduse regulamentului, desi chiar saptamana trecuta a avut loc o intalnire cu reprezentantii companiei de termoficare.
„Eu personal, nu m-am consultat deocamdata cu colegii, nu voi aproba acest proiect din considerente de legalitate si de oportunitate. In primul rand, legal, exista 2 articole din legea concurentei care prevad foarte clar limitele de competenta ale autoritatilor locale si care se refera chiar la exact aceste situatii: ce trebuie facut, sunt niste pasi de urmat. In al doilea rand, legat de oportunitate, la Colterm am avut sedinta AGA, tocmai pentru a discuta, la solicitarea mea in plen, despre progrogramul de restructurare-redresare in baza unui studiu facut de Deloid, o mare companie de audit financiar. Atunci nu ne au spus nimic. Era normal ca atunci cand discutam deschis in cadrul conducerii companiei, noi in calitate de actionari, AGA, consilieri, am discutat atatea lucruri si nu ni s-a comunicat, in asa fel incat sa fie o decizie a organelor de conducere. Inteleg ca nici in Consiliul de Administratie al Colterm nu s-a discutat. Aici ma refer la oportunitate, in conditiile in care toti dorim sa cream conditii, sa ii ajutam sa mai poata functiona, sa nu intre in insolventa. Dar sa vii cu asemenea propunere in presa, inainte de a se discuta, dupa ce noi saptamana trecuta am discutat in AGA Colterm, nu ni s-a spus de asa ceva si eu am rezerve vizavi de legaliltate, in faza asta. Ideea este ca vrem sa ajutam Coltermul, tocmai asta am solicitat, o sedinta AGA sa vedem o situatie economico-financiara a Colterm. Am tot discutat, dar vad ca iasa altceva. Adica nazdravania asta ar putea fi pusa intr-un cadrul legal. Nu poti sa obligi cetatenii, pentru ca ar fi imoral, iar in al doilea rand, elimini competitia. Legile concurentei pot duce, in cazul in care se adopta si se si aplica, la sanctiuni si la anularea deciziei si la despagubiri de tot felul”, a completat pentru opiniatimisoarei.ro Daniel Idolu.
Va reamintim, miercuri, in 23 mai, de la ora 13.00, va avea loc o dezbatere publica in cadrul careia se vor analiza modificarile aduse regulamentului Colterm. Printre acestea se numara si obligativitatea de a fi bransata la compania de termoficare orice cladire noua ce va fi construita pe teritoriul Timisoarei, in zonele unitare de incalzire de pe raza orasului. Doar ca, desi in anexa proiectului de hotarare de consiliu local exista o lista a strazilor cuprinse in zonele unitare, aceasta nu este actuala si urmeaza sa fie modificata. Cu alte cuvinte, nimeni nu stie exact cine va fi obligat sa isi lege imobilul la reteaua de termoficare a orasului si nu la o centrala pe gaz care sa-i ofere autonomie.
„Parerea mea este ca se va ajunge la Protectia Consumatorului, se vor face reclamatii, va fi iarasi de lucru si este o incalcare a dreptului consumatorului la alegerea furnizorului, deci la economia de piata. Nu poti sa obligi. Se da avizul, dar nu pot obliga. Daca eu vreau sa arunc banii pe fereastra, cine ma impiedica? Ca sa cer avizul este una, dar sa ma oblige sa inchei contract nu pot. Ii pot da in judecata si castig„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro avocatul Carmen Obarsanu.
Proiectul a fost depus pe site-ul primariei pentru consultare, urmeaza sa intre in dezbatere publica, iar apoi alesii locali vor vota in urmatoarea sedinta de consiliu local daca adopta sau nu modificarile propuse.
Mai multe detalii despre proiect gasiti AICI.