Opinia Timisoarei

Va fi ca-n filme! Timisoara va avea cel mai inteligent sistem de transport

TIMISOARA. Incet, dar sigur, tehnologia va triumfa la Timisoara, iar orasul va ajunge sa aiba un transport ultra modern, inteligent, pus la punct de specialisti.

CITESTE SIEsti in mijlocul unei nenorociri, stii ce ai de facut? Invata si tu sa acorzi primul ajutor! Vino la cursurile SMURD de la Timisoara! 

In urma cu doi ani de zile s-au pus bazele unei asocieri intre Primaria Timisoara, Consiliul Judetean si Universitatea Politehnica in vederea infiintarii, la Timisoara, a unui Institut de cercetari in sisteme inteligente de transport. De atunci inca se pun la punct detaliile birocratice. (sursa foto: q-free.com)

O cladire nou-nouta, cu 7 laboratoare, sala de conferinta, biblioteca, birouri, parcari si spatii verzi. Pe scurt, un nou institut la Timisoara care sa eficientizeze sistemul de transport prin sisteme ce utilizeaza tehnologii de ultima generatie. Asta intentioneaza sa construiasca Primaria, iar recent, in plenul Consiliului Local, au fost stabilite si alte detalii legate de viitorul institut.
Fiecare dintre parteneri va plati anual o cotizatie de 1500 de lei, iar restul finantarii va veni din donatii, sponsorizari sau publicitate.
Institutului va avea trei organe de conducere si control: Adunarea Generala, Consiliul Director si Comisia de cenzori, fara a stabili insa si nominal cine vor vor fi persoanele care fac parte din organismele de conducere.

CITESTE SI: Alerta la Timisoara! Refugiati, descoperiti cu salupa de politistii locali la Timisoara! Unde se ascundeau in centrul orasului?

Institutul de Cercetari in Sisteme Inteligente de Transport Timisoara s-ar ridica in 2 ani cu 5.789.728 de euro, cu tot cu TVA, dupa cum se arata in proiectul din 2015, pe un teren al Politehnicii.

Inginerii UPT au realizat studiul si l-au predat Primariei, in luna aprilie a anului trecut. Specialistii de la Universitate au aratat ca sistemele inteligente de transport (ITS) reprezinta un domeniu in plina dezvoltare care utilizeaza tehnologia informatiei, calculatoarele si comunicatiile impreuna cu ingineria transporturilor pentru a creste eficienta sistemelor de transport, a sigurantei in transport pentru infrastructura actuala si pentru a optimiza utilizarea de resurse naturale simultan cu reducerea la minim a impactului asupra mediului.

Sistemele inteligente de transport imbunatatesc siguranta, garanteaza deplasarea libera a traficului, o mai buna integrare a modurilor de transport si modele de transporturi noi pentru pasageri si marfa (transport multimodal). Toate acestea pot fi realizate numai cu investitii considerabile in tehnologii inovatoare, in cercetare, in implementarea si reglementarea acestora.

In referatul care insotea proiectul de hotarare votat de consilierii locali in 2015 sunt descrise motivele infiintarii acestui institut:

a. de a concentra, integra si dezvolta potentialul de cercetare existent in Universitatea Politehnica Timisoara (UPT), Municipiul Timisoara (MT) si Regia Autonoma de Transport Timisoara (RATT);
b. de a concepe, dezvolta si implementa aplicatii ITS in domeniul rutier, feroviar, aerian, naval, comodal/logistica si mobilitate urbana (trafic general, transport public persoane, accidentologie, protectia mediului);
c. de a dezvolta aplicatii software pentru probleme de modelare, proiectare si simulare a proceselor de transport rutier, feroviar, aerian si naval (similar aplicatiilor dezvoltate de centre/institute de cercetari existente pe langa universitatile de profil din lume);
d. de transfer tehnologic intre UPT si sustinatorii activi ai institutului (Municipiul Timisoara, Regia Autonoma de Transport Timisoara) care sunt si sustinatori ai conceptului de dezvoltare durabila „Vision Timisoara 2030 – suport la dezvoltarea unui concept durabil pentru infrastructura orasului Timisoara”, dar si catre alti agenti economici de profil din tara si strainatate;
e. de a asigura prin spatii, dotare si pregatire adecvata, competitivitatea si vizibilitatea internationala a rezultatelor cercetarii efectuate de catre Institut;
f. de a asigura cadrul stiintific necesar pentru activitatea de cercetare stiintifica si educativa a studentilor, masteranzilor si doctoranzilor, prin participarea la cercetari interdisciplinare si folosirea resurselor oferite de laboratoarele de cercetare ale Institutului de Cercetari in Sisteme Inteligente de Transport, pentru formarea ca specialisti a tinerilor cercetatori in domeniul Sistemelor Inteligente de Transport (ITS);
g. de a fi un Institut de Cercetari in Sisteme Inteligente de Transport reprezentativ pentru partea de Vest a Romaniei, cu posibilitatea de a intra in circuitul manifestarilor stiintifice/tehnice pe plan european si mondial in domeniul ITS.

CITESTE SI: Restrictii pe un drum important din vestul tarii pana la finele lunii august! Anuntul DRDP Timisoara 

Institutul de Cercetari se va ridica pe un teren de 2.322 mp apartinand Universitatii Politehnica, aflat pe strada Treboniu Laurean, la nr. 15. RATT va pune si el la dispozitie o parcela pentru realizarea unui Poligon de accidentologie rutiera, in zona depoului din Dambovita.
In institut ar urma sa activeze 250 de studenti, 30 de profesori, 12 persoane la administrativ si management si 6 la serviciul tehnic.

Cat despre finantare, cele trei parti implicate vor face demersuri pentru a obtine fonduri nerambrusabile prin care sa acopere suma estimata pentru construirea institutului, de aproape 6 milioane de euro.

Exit mobile version