Opinia Timisoarei

Va fi padure de blocuri cu peste 1.000 de apartamente pe terenul pe care Dominic Fritz il curata ca sa-l… ‘redea’ timisorenilor. Cei mai fericiti sunt proprietarii parcelei invecinate

TIMISOARA. Dupa patru ani, doua luni si zece zile de la momentul in care, de la un pupitru amplasat pe terenul neingrijit de la intersectia Caii Aradului cu strada Grigore Alexandrescu, candidatul la Primaria Timisoarei Dominic Fritz promitea construirea unui nou spital municipal fix in acel perimetru, liderul USR Timis s-a intors la locul faptei.

Dominic Fritz, batalie cu sine insusi

Cu muncitori, buldoexcavatoare si o noua promisiune, ingrediente ale unei alte actiuni de PR marca Fritz, prezentata in stilul clasic pe propria pagina de Facebook: “Astazi am inceput sa demolam gardul de beton si sa scoatem gunoiul din fosta unitate militara de la intersectia Caii Aradului cu Grigore Alexandrescu. Sunt aproape 4 hectare de spatiu verde unde de mai bine de un deceniu se strang deseuri si rasar tot felul de corturi-locuinte improvizate. Acest teren a trecut de la Ministerul Apararii la Primarie in 2011. Si a ramas abandonat. Primaria nu s-a mai uitat la el. Acum, il curatam si il vom deschide timisorenilor. E o actiune care va dura. Nu ne oprim pana cand intreaga zona devine sigura si curata. E inca o batalie pentru recuperarea proprietatilor orasului. Rand pe rand, scoatem la lumina intreg patrimoniul Timisoarei, abandonat sau instrainat ilegal”.

Asa cum ne-a obisnuit, cand e de bine, Dominic Fritz vorbeste in numele primariei, la persoana intai plural – “am inceput sa demolam gardul de beton si sa scoatem gunoiul”, “il curatam si il vom deschide timisorenilor”, “nu ne oprim”, “scoatem la lumina” -, iar cand e de rau, trece instantaneu la persoana a treia – “Primaria nu s-a mai uitat la el” -, de parca doar administratia Robu a abandonat acel teren (2012-2020), nu si administratia Fritz (2020-2024)…

A, si ne-a placut mult fraza “E inca o batalie pentru recuperarea proprietatilor orasului”, mai ramane doar ca dom’ primar sa divulge si numele inamicilor impotriva carora a dus aceasta batalie. Adica Dominic Fritz abandoneaza acel teren timp de patru ani, la fel cum a facut si Nicolae Robu, dupa care, brusc, intr-o zi de toamna, pleaca la razboi?! Impotriva cui? Probabil impotriva propriei constiinte, ca alt adversar nu exista.

Ce n-a spus primarul?

Nu intamplator, Fritz apeleaza la o formulare vaga – “curatam terenul si il vom deschide timisorenilor” -, fara sa explice clar ce se va amenaja acolo, iar urmaritorii de pe Facebook ai primarului isi lasa imaginatia sa zburde. Redam, in continuare, o parte din comentariile pline de entuziasm si speranta lasate de timisoreni la postarea lui Fritz: “Poate reusiti sa pastrati zona verde, sa o revigorati. Sunt zone in oras in care, din cauza poluarii si a lipsei copacilor, arbustilor, simti ca nu mai ai aer, iar vara e infernal”, “Ar fi minunat sa ramana spatiu verde pentru ca zona aceasta duce lipsa de parcuri. Locuiesc vis-a-vis si imi doresc din tot sufletul sa ma trezesc in continuare dimineata cu ciripit de pasarele”, “Un complex sportiv ar fi foarte util in acea zona, terenuri de fotbal, tenis de camp, baschet, etc”, “Parc ! terenuri de sport ! chiar o sala de sport sau bazin de inot ar merge acolo, totul inconjurat de verdeata …”, “Scoala si gradinita cu parc adiacent neaparat! Este un deficit mare de scoli/gradinite”, “Sper ca nu faceti blocuri ca avem destule, un spatiu verde indicat ar fi, un parc ar fi ideal pentru locatarii din jur”, “Aceasta zona chiar avea nevoie de un parculet si intindere verde, sa speram ca la final va fi livrat. Multumim”, “Ramane zona verde? Speram, pentru ca cei din Aradului au parcuri doar in centru…”, Acolo trebuie un parc tinand seama de cat de poluata este Calea Aradului, sa speram ca nu o sa apara acolo betoane”, “Cred ca acolo ar fi bine sa existe un parc, vegetatie exista, copaci mari, arbusti”, Vegetatie are deja. Cu un pic de peisagistica, din locul asta iese un parc bun”.

Absolut previzibil, nici unul dintre aceste comentarii optimiste ale timisorenilor n-a primit vreo replica din partea primarului Fritz sau a celui/celor care ii administreaza pagina de Facebook. De ce spunem ca absenta vreunui raspuns era absolut previzibila? Simplu: pentru ca starea de fapt nu s-a schimbat din 2011 pana in 2024, in sensul ca, acum 13 ani, Ministerul Apararii Nationale a cedat catre Primaria Timisoara acel teren sub rezerva ca acolo sa fie construite blocuri ANL, iar o parte dintre apartamente sa revina Armatei. Din acel motiv nu se putea construi in perimetrul respectiv spitalul promis de Fritz in 24 iunie 2020 si nu se poate amenaja acolo un parc adevarat. Da, cate un petic de spațiu verde cu siguranță va aparea, conform legii, pe ici, pe colo, printre blocurile care se vor ridica in zona, dar va fi mai complicat ca locatarii din imprejurimi sa se trezeasca dimineața pe ciripit de pasarele…

Ministerul Apararii Nationale: asteptam apartamentele de pe Calea Aradului

Firea noastra curioasa ne-a facut ca, in luna iunie a anului trecut, sa adresam o solicitare de informatii chiar Ministerului Apararii Nationale cu privire la situatia terenului respectiv, pe care din 2011 pana in 2023 nu se construise nici un bloc ANL.

Raspunsul Ministerului Apararii Nationale a sosit pe mail-ul redactiei in 28 iunie 2023 (pe document apare gresit 2022) si suna astfel: “Referitor la situatia terenului inscris în CF nr. 410353 a municipiului Timisoara, in suprafata de 37.125 mp, transmis din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al municipiului Timisoara si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Timisoara, judetul Timis, in baza art. 1 al Hotararii Guvernului nr. 162/2011 privind transmiterea unor imobile din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al municipiului Timisoara si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Timisoara, judetul Timis, va comunicam urmatoarele:

– Conform prevederilor art. 2 terenul a fost transmis in scopul sistematizarii zonei, respectiv construirea de locuinte si functiuni complementare spatiilor de locuit, prin programe derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, conditionat de transmiterea in domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Apararii Nationale, conform legii, a 33 la suta din numarul de locuinte realizate, dar nu mai putin de 300 de unitati locative si terenul aferent acestora.

– Terenul inscris in CF nr. 410353 a municipiului Timisoara se afla in domeniul public al municipiului Timisoara si in administrarea Consiliului Local al Municipiului Timisoara pentru construirea de locuinte prin programe derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, iar actul normativ nu prevede un termen de finalizare a locuintelor.

Din informatiile detinute de Ministerul Apararii Nationale, Agentia Nationala pentru Locuinte, in colaborare cu Municipiul Timisoara, a planificat realizarea etapizata, pe terenul sus-mentionat, a numarului de locuinte necesar pentru indeplinirea obligatiilor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 162/2011.

Pentru realizarea locuintelor destinate atat Ministerului Apararii Nationale, cat si tinerilor, Agentia Nationala pentru Locuinte va asigura finantarea etapizata a cate un bloc in regim P+8E cu 72 locuinte, incepand cu urmatorul an dupa aprobarea PUZ.

Conform informatiilor transmise Ministerului Apararii Nationale, Autoritatea publica locala a precizat ca a alocat fonduri in bugetul municipiului Timisoara pentru asigurarea serviciilor de realizare a PUZ <Dezvoltare complex rezidential, spatiu verde si blocuri ANL in Calea Aradului si str. Grigore Alexandrescu>.

Ministerul Apararii Nationale monitorizeaza periodic demersurile efectuate de autoritatea publica locala, impreuna cu Agentia Nationala pentru Locuinte, in scopul realizarii programului de locuinte, in scopul ducerii la indeplinire a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 162/2011”.

Se coace un PUZ: complex rezidential, spatiu verde si blocuri ANL

Mergem mai departe. La fix patru luni de la raspunsul primit de Opinia Timisoarei de la Ministerul Apararii Nationale, in 27 octombrie 2023, consilierii locali voteaza HCL 467 privind aprobarea rectificarii bugetului local al Municipiului Timisoara pe anul 2023. In anexa 5, la capitolul 70.02 “Locuinte, servicii si dezvoltare publica”, punctul c “Cheltuieli pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate, a proiectelor si a altor studii aferente obiectivelor de investitii”, se aloca, printre altele, si sumele necesare pentru “Realizare plan urbanistic zonal dezvoltare complex rezidential spatiu verde si blocuri ANL Calea Aradului / Alexandrescu colt cu Grigore Alexandrescu”.

Era, cuvant cu cuvant, tot ce ne comunicase Ministerul Apararii Nationale. Ca atare, pe terenul “recuperat” de la ea insasi, in urma unei batalii imaginare, administratia Fritz nu prea are cum sa amenajeze un parc adevarat, in conditiile in care suprafata respectiva va trebui defrisata si pregatita pentru o “padure” de blocuri… Din moment ce 33 la suta – dar nu mai putin de 300 – din numarul total de apartamente ce vor fi construite de ANL vor reveni Ministerului Apararii Nationale, inseamna ca numarul total de apartamente se va ridica la minimum 900. Cum MApN sustine ca fiecare bloc va avea cate 8 etaje si va cuprinde 72 de apartamente, atunci pentru cele 900 de locuinte vor trebui edificate 13 blocuri de cate 8 etaje fiecare.

Dar PUZ-ul in cauza prevede, pe langa blocurile ANL, si un complex rezidential, ceea ce s-ar putea traduce prin inca minimum trei-patru blocuri cu alte cateva sute de apartamente.

O fericita coincidenta

Am pastrat, pentru final, o coincidenta temporala: cu cateva saptamani inainte de descinderea cu buldoexcavatoare de pe strada Grigore Alexandrescu, in 6 august 2024, pe site-ul Primariei Timisoara a fost publicat proiectul de hotarare locala prin care va fi aprobat Planul Urbanistic Zonal “Zona rezidentiala si functiuni complementare” (str. Grigore Alexandrescu, CF 404837), care a reprezentat subiectul articolului publicat de Opinia Timisoarei in 13 iunie 2024, Firma familiei arhitectului-sef al Timisoarei, Gabriel Almajan, a proiectat 3 blocuri la o distanta de sapte ori mai mica decat cea legala fata de terenul invecinat.

Cum de s-a apucat Dominic Fritz, dupa patru ani de tacere absoluta pe subiect, sa igienizeze suprafata cedata primariei de MApN si abandonata de atata vreme fix in momentul in care PUZ-ul terenului invecinat, elaborat de firma familiei arhitectului-sef al orasului, ajunge la un pas de aprobarea in Consiliul Local Timisoara ramane un mister…

Exit mobile version