Opinia Timisoarei

Va fi salvata de la pieire biserica de lemn cu cel mai frumos coif in forma de bulb de ceapa, de inspiratie baroca, pastrat in Banat. Se cauta un constructor care sa refaca elemente dupa fotografii din urma cu zeci de ani, cu 1 milion de euro

TIMISOARA. Se face o noua incercare pentru gasirea unui constructor care sa reabiliteze unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din intreg Banatul. Este vorba de Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul din Romanesti, judetul Timis, aflata intr-o avansata stare de degradare.

Primaria Tomesti a relansat licitatia pentru lucrarile de interventii, pentru care sunt asigurate fonduri europene prin Programul Operational Regional – POR.

Se pare ca biserica de lemn din Romanesti ar fi fost construita undeva pe Valea Muresului si adusa la Romanesti in decursul secolului al XVIII-lea. Odata cu zidirea noului lacas de cult in vatra satului, biserica de lemn a devenit capela de cimitir. Asezarea ei pe un deal, in mijlocul cimitirului, precum si caracteristicile unice ale acesteia, confera locului un aspect deosebit de pitoresc.

 

 

Peretii sunt construiti din lemn de gorun, acoperiti in exterior cu lipituri de pamant. Turnul de lemn, placat cu sindrila, sprijina cel mai frumos bulb de inspiratie baroca pastrat in Banat. Streasina de la intrarea in pronaos este remarcabila, fiind prelungita pana aproape de pamant in scopul protejarii intrarii de intemperii. Podelele de pamant si acoperisul  completeaza aspectul rustic autentic al Bisericii din Romanesti. O clopotnita separata strajuieste biserica pe partea de nord-vest.

Se impune rezolvarea intregului sistem de infrastructura, constand in realizarea unor fundatii din beton, a unui soclu stabil din piatra naturala in sistem <uscat> si a reconditionarii sau inlocuirii talpilor deteriorate ale peretilor in ce priveste reconditionarea structurii de lemn, fiind vorba de imbinari si piese deteriorate si nu despre subdimensionari sau carente majore in schema statica originala a structurii, intreaga lucrare se rezuma la inlocuirea pieselor deteriorate in vederea revenirii la parametrii originali. Acuratetea structurii nu lasa loc pentru alte interventii, decat cele mentionate, cu atat mai mult cu cat se preconizeaza doar inlocuirea de elemente structurale fara decoratie sculptata sau pictata. Tehnologia preconizata pentru lucrarile de restaurare a structurii, lantul tehnologic propriu-zis se inscrie in practica acestui gen de lucrari, nefiind prevazute decat operatiuni specifice, cunoscute si utilizate pe scara larga in decursul timpului pe toate santierele de restaurare ale bisericilor din lemn. Materialul folosit va fi de aceeasi esenta ca cel inlocuit si va fi tratat in prealabil. Sunt prevazute lucrari pentru realizarea unei invelitori de sita/sindrila dreapta conform modelului existent la momentul relevarii fotografice din 1981. Aceasta va fi din lemn de brad cu dimensiunile de 60 x 6 x (0.6 – 1) cm, tratata, montata suprapus in trei straturi, pe sipci de brad tratate de 4 x 5 cm, (letuiala actuala din laturoaie de brad ar putea fi refolosita daca starea lemnului este corespunzatoare).
La Bulbul baroc se va folosi sita in romb in 3/4 straturi. De asemenea sunt prevazute lucrari de finisaje printre care mentionam: realizarea de cercevele noi dupa modelul original, prevazute cu grilaj de protectiv, se va inlatura usa interioara adaugata ulterior, de pe fatada de sud, si se va intoarce usa exterioara istorica asa cum era initial, acesta se va restaura si se va completa partea taiata (taietura realizata pentru a se putea deschide usa de polata, care datorita alunecarii s-a deformat, blocand intrarea), realizare alimentare cu energie electrica, iluminat interior, sistem de monitorizare permanent microclimat interior-biserica. Lucrarile prevad si refacerea stratului pictural.

Tinand cont de faptul ca pe perioada santierului, pe o perioada suficient de lunga, turla bisericii va fi demonatata, iar acoperisul va fi dezvelit in vederea inlocuirii invelitorii si a reparatiilor la structura acestuia, cat si consolidarii a boltii de lemn pictate, pentru a proteja biserica de infiltratiile provenite in urma precipitatiilor, biserica va fi protejata (pe toata perioada de desfasurare a lucrarilor) cu o membrana tensionata fixata de un esafodaj din structura usoara metalica cu fundatii metalice insurubate (de tipul celei folosite in 2014 la cea mai veche biserica de lemn din Banat, de la Crivina de Sus, comuna Pietroasa, judetul Timis construita in anul 1676). Acest tip de structura are avantajul ca se monteaza/demonteaza foarte repede, cat si faptul ca lasa o libertate mare de miscare in jurul bisericii fata de esafodajele clasice din lemn„, se arata in anuntul postat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Valoarea contractului este estimata la 3.570.928 lei fara TVA, adica aproape 1 milion de euro cu TVA.

Firmele interesate sa preia aceasta lucrare isi pot depune ofertele pana in 24 decembrie.

FOTO: expro360.ro

Exit mobile version