Chiar daca animalul este al intregii familii, exista doua reguli esentiale care va pot feri de boli: spalarea temeinica a mainilor dupa ce ati interactionat cu patrupedul si vizita regulata la medicul veterinar, scrie csid.ro.
Dermatomicoza cauzata de viermii inelati se manifesta prin leziuni la nivelul pielii si portiuni lipsite de blanita si punctulete rosii. La oameni se manifesta prin portiuni sferice, de culoare rosie la suprafata pielii. Apare in special daca se doarme cu animalul de companie in acelasi pat.
Viermii rotunzi sunt frecvent intalniti la pisicile care traiesc in afara spatiilor inchise. Cei mai vulnerabili sunt copiii. La animale, infectia se manifesta prin diaree, voma, scaun cu sange, prezenta vizibila a viermisorilor in scaun, constipatie, stranut etc. La oameni, simptomele includ stranutul, respiratia ingreunata, dureri abdominale si prezenta sangelui in scaun.
Viermii carlig provoaca tulburari digestive grave. La animale, infectia se poate manifesta prin diaree si slabirea brusca, iar la om simptomele includ prurit (mancarime) la nivelul pielii, suieraturi in respiratie, dureri de stomac severe insotite de crampe abdominale si diaree, anemie, lipsa apetitului, prezenta sangelui in scaun si malnutritie.
Giardioza este specifica indeosebi in randul cateilor iar simptomele prezente atat la animale cat si la oameni constau in diaree severa, care poate duce la deshidratare sau chiar deces daca nu se aplica tratamentul corect. Pentru a preveni infectia sunt necesare reguli stricte de igiena si vaccinarea animalelor.
Campylobacter este o bacterie ce poate fi contactata in urma consumului de carne de pasare sau lapte insuficient preparate termic, dar si prin intermediul pisicilor, cainilor, pasarilor si a altor animale. Principalul simptom al infectiei cu Campylobacter la animale este diareea in forme usoare sau severe, valabila si in cazul oamenilor, dar insotita de dureri similare apendicitei, voma sau febra.
Salmonella. Aproape 90% dintre reptile sunt purtatoare a bacteriei Salmonella, iar puii de testoase nu fac exceptie de la regula. Desi acestea nu prezinta simptome vizibile care sa dea de gol o infectie, la oameni, aceasta se poate manifesta prin dureri abdominale, febra, voma, dureri de cap si greata, simptome care pot trece sau nu de la sine, in functie de cat de puternic este sistemul imunitar.
Bacteria Bartonella henselae – boala zgarieturii de pisica poate duce la umflarea si intarirea ganglionilor limfatici, febra, dureri de cap si oboseala, simptome care, desi pot trece de la sine in cazul adultilor, in cazul unui copil se pot acutiza din cauza sistemului imunitar slab dezvoltat si care necesita administrarea de antibiotice.
Mai multe detalii pe siteul Ce se intampla doctore?