Opinia Timisoarei

Vaporasele se intorc pe Bega pentru transport in comun in cateva zile. Primaria Timisoara planuieste sa le inlocuiasca cu ambarcatiuni electrice si sa dezvolte cursele pentru turisti

TIMIȘOARA. Se fac pregătiri pentru reluarea transportului în comun pe canalul Bega, la Timișoara. Ca în fiecare primăvară, vaporașele sunt coborâte la apă la final de februarie, pentru că de la 1 martie să reînceapă cursele pentru călători.

CITESTE SI: Pe cea mai nenorocita linie din Timisoara ar putea circula macar tramvaiele Armonia, pana cand se va moderniza. Ce trebuie sa construiasca primaria

În weekend, este programată operațiunea de preluare a ambarcațiunilor din depoul din Dâmbovita și transferul lor pe Bega. În următoarele zile, acestea vor face plimbări de testare în susul și în josul râului, pentru ca specialiștii STPT să le verifice și să se asigure că sunt pregătite pentru reluarea transportului de călători. Dacă nu apar probleme, vaporașele revin în circulație după graficul prestabilit, care va fi afișat în stațiile de pe traseu, transmit pentru opiniatimisoarei.ro reprezentanții primăriei. Prețul biletului este în continuare 1 leu.

Planuri pentru dezvoltarea curselor turistice pe Bega. Vaporașele ar putea fi înlocuite cu unele electrice

Este știut faptul că transportul în comun pe Bega nu e nici pe departe rentabil. Vaporașele au adus Timișoarei o nouă premieră națională, nu și bani. Aceasta pentru că, peste săptămână, numărul călătorilor nu este prea mare, însă în week-end-uri, ambarcațiunile sunt solicitate.

Conducerea Primăriei Timișoara intenționează ca, într-un viitor incert, să înlocuiască actualele vaporetto, care nu sunt foarte aspectuoase, cu unele mai frumoase și obligatoriu electrice. Planul este ca ele să fie folosite în mod intensiv pentru turism, însă, să rămână să asigure si transport public, în condițiile scăderii însemnate a costurilor cu combustibilul.

Intenția noastră este ca, în perspectivă, să transformăm transporturile pe Bega într-o atracție turistică, nu doar una care să funcționeze ca o atracție recreativă pentru timișoreni, în weekend, în sensul în care să se poată plimba cu familiile pe Bega cu barca, ci și una care să fie o atracție turistică.

Să nu uităm că suntem conectați cu transportul naval, până în Serbia și am putea să avem astfel de curse ocazionale. În sensul acesta trebuie să ne gândim că avem nevoie nu doar de infrastructură, ea deja există, Bega poate să suporte aceste curse, ci și de vaporetto care să fie cât mai atractive.

Cele pe are le avem sunt utile la nivelul pe care îl avem acuma de transport, dar cu siguranță, dacă vrem ca această componentă turistică să crească tot mai mult, avem nevoie să ne gândim la o flotă sau la un număr de vaporetto care să fie mult mai potrivite și mult mai atrăgătoare, și care să se potrivească mai bine cu nevoia și contextul turistic, mai ales că în România se fabrică astfel de vaporetto pentru întreaga Europă, unele dintre ele fiind chiar electrice și chiar non-poluante.

Noi suntem într-o analiză pe acest subiect și sperăm ca în mandatul acesta să facem niște pași concreți în direcția asta„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Ruben Latcau.

In perspectiva unor curse de agrement la vecini, Ruben Latcău nu a precizat cum anume vor putea acele plănuite ambarcațiuni electrice să aibă o autonomie atât de mare încât să ajungă până în Serbia. Mai trebuie menționat și că pentru o astfel de călătorie e nevoie și de un Punct de Trecere Frontieră permanent pe Bega, punct care nu a fost încă deschis.

Va reamintim, în 2018, Timișoara devenea primul oraș din România cu transport public pe apă. 7 vaporașe, construite în șantierul de la Galați, au fost cumpărate de administrația Robu cu aproape 275.000 de euro bucata.

 

 

Exit mobile version