Pregatiri pentru eventualitatea in care vor aparea si in Romania imbolnaviri cu variola maimutei. Potrivit ministrului Sanatatii, va fi achizitionata o cantitate mica de vaccin impotriva variolei pentru a avea un stoc de siguranta.
Virusul nu se transmite la fel de repede ca in cazul coronavirusului, explica Alexandru Rafila.
„Vom tatona optiunile pentru a avea o cantitate mica de vaccin care sa fie eventual administrabil contactilor unei persoane care este diagnosticata cu aceasta boala. Discutam de ccateva sute de doze probabil, maxim 1.000 de doze care sa fie la dispozitia autoritatilor romane. Sunt cantitati mici pentru ca si numarul de cazuri este mic”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.
Cresterea numarului de cazuri de variola maimutei a determinat autoritatile din Marea Britanie sa ofere vaccin impotriva variolei unor angajati din sistemul medical si altor persoane care ar fi putut fi expuse.
Spania se pregateste sa comande mii de doze de vaccin impotriva variolei.
Romania nu a inregistrat nici macar vreo suspiciune de imbolnavire, a precizat Ministerul Sanataţii, reactionand la zvonurile raspandite pe internet.
In 14 tari a fost deja confirmat acest virus.
Romanul aflat in vacanta in Grecia, despre care autoritatile de la Atena anuntasera ca e infectat cu variola maimutei, s-a dovedit pana la urma bolnav de varicela.
***
Imunitatea impotriva acestei boli este foarte scazuta in randul populaţiei de sub 50 sau 40 de ani, care nu a fost vaccinata impotriva variolei obişnuite.
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca vor urma si alte contaminari. Potrivit OMS, „datele disponibile sugereaza ca transmiterea de la om la om se produce prin contact fizic direct”.
Endemica in Africa, variola maimutei se manifesta prin febra insoţita imediat de erupţii cutanate, mai ales in zona feţei. Boala are, de obicei, forme uşoare şi, in majoritate, pacientii se recupereaza in cateva saptamani.