Marea problema a lui Valentin Velcea este ca numai in ultima luna i-au plecat de la echipa cinci piese grele: Bourceanu si Nikolici la Steaua, Pantilimon la Manchester United, Goga la Benfica Lisabona si Sepsi la Steaua.
Contra nu, Sunda nu
Conditia principala impusa de catre autoritatile locale si judetene pentru ca finantarea sa continue la Poli Timisoara a fost ca antrenorul principal sa fie un localnic.
Lista foarte scurta cuprindea doar trei nume: Cosmin Contra, Aurel Sunda si Alexandru Pelici. Ultimul a semnat intre timp cu Vointa Sibiu dupa ce a plecat de la Luceafarul Oradea, Sunda, antrenor cu cel mai incarcat CV din cei trei, nu a fost luat in calcul nefiind nici macar chemat la discutii de catre Iancu iar solutia Contra a fost explicata de finantatorul de pe Bega inca de cand “Gurita” a fost demis in mandatul trecut. “Contra nu v-a mai antrena niciodata atat timp cat sunt eu la Timisoara” a declarat Iancu atunci, iar acum a intarit acele cuvinte spunand ca “nu Contra va fi noul antrenor al echipei”. Si s-a tinut de cuvant. Eternul antrenor secund al alb-violetilor a imbracat treningul cu A1 pe piept si s-a apucat de treaba.
Asa a fost in 2007
„Meci influentat de doi escroci, Gheorghe si Augustus Constantin. I-am rugat sa nu isi bata joc de acest club. Vom urca tot mai sus si vom face pipi pe ei. Rapid putea castiga Cupa pe teren, nu anus contra naturii, cum sunt acesti doi escroci”, a tunat Iancu. Acesta a tinut sa precizeze ca Rapid este o formatie mai buna si mai experimentata decat Poli dar ca giulestenii nu aveau nevoie de ajutorul arbitrilor pentru a cuceri Cupa.
In acel sezon dupa demiterea lui Alin Artimon si un interimat de doua etape al lui Iosif Rotariu, Velcea a preluat echipa in etapa a 24-a a sezonului, ajungand in finala Cupei Romaniei, pierduta cu 0-2 in fata Rapidului, chiar pe stadionul “Dan Paltinisanu” din Timisoara. Vali Velcea a pregatit atunci echipa pentru meciurile cu FC Brasov, din ultima etapa a campionatului, si cu CFR Cluj, in finala Cupei, urmand ca apoi conducerea clubului sa decida viitorul bancii tehnice. Tehnicianul in varsta de 36 de ani era al treilea antrenor care pregatea “Poli” in acel sezon, dupa Dusan Uhrin si Gabi Balint.
Asa a fost in 2009
„Sunt foarte trist pentru aceasta finala pierduta. Niciodata nu am crezut ca voi pierde in asemenea fel. Am avut parte de un arbitraj execrabil, si-au batut joc de toata lumea, de jucatori, de suporteri si de tot orasul Timisoara. Ceea ce s-a intamplat la finalul meciului nu e comportamentul normal al suporterilor nostri. Tot sezonul au avut un comportament exemplar. Un asemenea arbitraj execrabil duce si la astfel de incidente”, a spus Velcea. Formatia antrenata de Conceicao, antrenorul de atunci al lui CFR Cluj, reusea sa castige pentru a doua oara consecutiv Cupa Romaniei, dupa ce in finala a invins FC Timisoara cu scorul de 3-0. Vali Velcea incepea partida cu urmatorul 11: Pantilimon – Badoi, Nibombe, Cisovsky, Latovlevici – Stancu, Alexa, Borbely, Artiom Karamyan – Bucur, Parks. Niciunul din jucatorii de atunci nu mai evolueaza la Poli. Ultimul care a plecat a fost Costel Pantilimon. Incidentele de pe tot parcursul meciului (in prima repriza meciul a fost intrerupt din cauza fumigenelor, iar in a doua suporterii banateni au patruns in incinta terenului si au confiscat mingea) au facut ca echipa timisoreana sa aiba de suferit. In semn de protest fata de maniera de arbitraj, alb-violetii nu s-au prezentat la festivitatea de premiere.
Asa e in vara lui 2011
Din lotul de liga a doua al alb-violetilor singurele nume care atrag atentia asupra a ceea ce a reprezentat Poli Timisoara in prima liga sunt Mircea Axente, Alin Zagrean, Tossaint Ricketts, Alex Curtean, Iulian Tames, Ioan Mera si inca vreo doi. In rest sunt numai jucatori de la “satelitul” din liga a treia sau juniori de pe la grupele din cadrul Centrului de copii si juniori al clubului alb-violet.
Cei cu care Velcea va trebuie sa se lupte la figurat in noul sezon de liga a doua sunt in mare parte necopti pentru esalonul al doilea. Cu acestia tehnicianul Timisoarei va trebui sa incerce promovarea in Liga I. Nu i-a cerut-o nimeni, conducerea nu i-a specificat in contract un astfel de obiectiv, dar fara indoiala ar constitui o performanta notabila in plan personal pentru Velcea. Cu un lot decimat de plecari si care inca mai sufera modificari pentru ca mai sunt aproape doua saptamani de zile, perioada in care cluburile mai pot efectua transferuri, trio-ul Velcea/Rotariu/Panait porneste la drum pe 20 august.
VALI VELCEA
PLUSURI | MINUSURI |
* agreat de Marian Iancu, finantatorul promitand in repetate randuri de-a lungul anilor ca ii va da sansa sa fie antrenor principal | * e considerat arogant de catre mass media |
* apropiat al autoritatilor judetene | * e adeptul antrenamentelor fizice si tactice „la sange”, lucru acceptat cu greu de fotbalistii cu care lucreaza |
* avantajul de-a cunoaste jucatorii in amanunt | * pastreaza distanta intre jucatori si antrenor preferand “raceala” specifica functiei de pe banca tehnica in raporturile cu fotbalistii |
* in calitate de “secund”a lucrat cu destui antrenori (Olaroiu, Cartu, Contra, Petrovici, Uhrin jr.) care au fost la timona echipei in diferite momente | * performante negative cand a condus echipa ca „principal” (doua finale de Cupa Romaniei pierdute) |
* in calitate de “secund”a lucrat cu destui antrenori (Olaroiu, Cartu, Contra, Petrovici, Uhrin jr.) care au fost la timona echipei in diferite momente | * nu are experienta ca antrenor principal |
* e detinator de licenta PRO din noiembrie 2010 | |
* a refuzat de-a lungul timpului oferte de-a pleca de la Poli Timisoara |