TIMISOARA. Cinci aparate de ventilatie mecanica pentru pacientii cu dificultati majore in respiratie au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara.
Dispozitivele medicale sunt folosite pentru ventilatia invaziva si non invaziva, dar si in situatia in care este necesar transportul pacientului intubat. Aceste aparate asigura concentratia de oxigen necesara bolnavilor care nu pot respira spontan. Prin conectarea la un asemenea ventilator mecanic, pacientul primeste volumul de aer necesar functionarii organismului. Cele cinci ventilatoare ajung in Sectia de Anestezie Terapie Intensiva a spitalului. Acestea urmeaza sa fie folosite indeosebi in tratamentul pacientilor infectati cu SARS COV 2.
“Aceste aparate de ventilatie mecanica, primite in plina pandemiei, reprezinta de fapt o gura de aer. Un aparat de ventilatie egal o gura de aer pentru pacientul infectat cu SARS COV 2. Aparatul practic il ajuta pe bolnav sa respire. in cazul celor aflati in stare critica dispozitivul preia practic intreaga functie respiratorie a pacientului”, a declarat dr. Mirela Porosnicu, coordonator Sectie ATI Spitalul de Boli Infectioase Timisoara.
Donatia de ventilatoare, in valoare de 75.000 de Euro, a fost facuta de compania dm drogerie markt Romania.
“In cadrul proiectului nostru <Oxigen pentru Timisoara> vrem sa ne asiguram ca avem cat mai multe paturi cu oxigen si chiar cu ventilatoare. Ne ajuta foarte mult in tratarea pacientilor aflati in stare foarte grava. Tot astazi, impreuna cu un grup de ONG-uri din Timisoara, cu Fundatia Comunitara Timisoara, vrem sa initiem un call catre populatie, catre firmele din Timisoara, pentru a face donatii pentru achizitia de concentratoare de oxigen. Vrem sa cumparam cat mai multe concentratoare posibile. Am achizitionat deja asemenea aparate pentru spitalele din Timisoara dar acum, in etapa a doua, vrem sa cumparam concentratoare pe care sa le dam pacientilor aflati la domiciliu si care au nevoie de un asemenea ajutor respirator. Dar, din pacate, o asemenea achizitie se poate face doar din fonduri private“, a declarat Dominic Fritz, primarul Timisoarei.
In dotarea Spitalului de Boli Infectioase Timisoara mai sunt 22 de aparate de ventilatie mecanica. Alte sase asemenea dispozitive au fost transferate altor unitati sanitare implicate in lupta antiCOVID-19.
Dominic Fritz: Fac un apel catre companii sa faca donatii
Intrucat pentru tratamentul pacientilor cu COVID la domiciliu nu pot fi folosite aparate de oxigen achizitionate din fonduri de la Primaria Timisoara, dar si pentru ca in aceasta perioada este nevoie de cat mai multe echipamente pentru ingrijirea bolnavilor in spitalele din oras, primarul Dominic Fritz face apel la asociatii si companii sa faca donatii.
„Va chem sa va alaturati acestui efort de a trece Timisoara cu bine prin criza provocata de pandemie. impreuna cu ONGuri, companii, cetateni punem pe picioare un mecanism prin care sa legam ofertele de ajutor cu nevoile. Pentru asta am creat Platforma de colaborare timisoreana anti Covid-19 si ne-am distribuit sarcinile.
Noi, Primaria, centralizam nevoile si le transmitem ONGurilor din aceasta Platforma. Ele sunt cele care vor administra financiar si logistic operatiunile comune.
Ofertele de ajutor primite, pana acum, la adresa https://covid19.primariatm.ro/ajutor sunt deja directionate spre ONGurile din Platforma timisoreana anti-Covid 19 si veti fi contactati. Continuati sa ne scrieti!
Donatiile in bani se vor strange prin Fundatia Comunitara Timisoara care a facut o treaba foarte buna si transparenta in primul val al pandemiei <aici https://www.timotion.ro/proiecte-2020/solidari-in-fata-covid-19/>.
sau direct in contul Fundatiei Comunitare Timisoara:
Denumire: Fundatia Comunitara Timisoara
Adresa: Com. Giroc, str. Timis, nr. 76E
CIF: 36327306
IBAN: RO28RNCB0255151022940001
Banca: BCR, filiala Piata 700
Prima misiune: Proiectul Oxigen. Avem deja primele propuneri de donatii de la Aquatim (130 000 de lei) si de la Visma (29 000 de lei).
Avem nevoie de cat mai multe pulsoximetre si concentratoare de oxigen pe care sa le oferim, sub forma de imprumut, pacientilor cu Covid-19 care au nevoie de oxigenoterapie si sunt tratati la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie.
Un pulsoximetru costa 50 de euro, iar un concentrator de oxigen 500 de euro.
Ne asteptam ca numarul de cazuri grave sa creasca in urmatoarea perioada si sa apara si alte nevoi. Noi trebuie sa fim mobilizati pentru a salva vieti.
Multumim ONG-urilor care au raspuns deja apelului si sunt alaturi de noi si de timisoreni„, a transmis primarul Timisoarei.