Membrii Comitetului de evaluare care s-a aflat in Romania in perioada 15-17 noiembrie au stabilit ca „neajunsurile constatate la cele doua aeroporturi, in urma cu un an de zile, au fost remediate corect”, se arata intr-un raspuns al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).
„In ceea ce priveste vizita la cele doua puncte de trecere a frontierei, Comitetul de evaluare a apreciat in mod deosebit nivelul general de realizare si pregatire, precum si faptul ca infrastructura acestora este operationala. Mai mult decat atat, s-a subliniat faptul ca, intr-un timp foarte scurt, s-au facut progrese foarte mari din punctul de vedere al echipamentelor disponibile pentru supravegherea si controlul frontierei”, a precizat MAI.
Concluzia evaluatorilor Schengen a fost ca ambele aeroporturi, precum si punctele de trecere a frontierei Stamora Moravita corespund cerintelor acquis-ului Schengen.
Raportul de evaluare va fi prezentat in reuniunea grupului de lucru Evaluare Schengen (SCH-EVAL) din 9 decembrie si adoptat in reuniunea din ianuarie 2011.
In perioada 15-17 noiembrie, expertii Schengen au reevaluat frontierele aeriene ale Romaniei, vizitand aeroporturile „Henri Coanda” – Otopeni din Bucuresti si „Traian Vuia” din Timisoara. Acestia au verificat daca autoritatile romane au remediat neajunsurile constatate la prima vizita privind aeroporturile romane, din noiembrie 2009.
Ultima vizita de evaluare are loc in perioada 6-10 decembrie, privind Sistemul Informatic Schengen (SIS) – SIRENE. Programul vizitei de evaluare Schengen in domeniul SIS/SIRENE vizeaza evaluarea din punct de vedere al indeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competente in domeniu.
Expertii au in program vizite la Centrul National SIS, Biroul SIRENE, Sectia 1 Politie Bucuresti, Aeroportul International „Henri Coanda” Otopeni, Inspectoratul Judetean de Politie Arges, Inspectoratul Judetean de Politie Iasi si Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni.
Romania ar urma sa adere la Spatiul Schengen in 27 martie 2011.
In prezent, Spatiul Schengen cuprinde 25 de state membre: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria, doua tari asociate, Islanda si Norvegia, si, din decembrie 2008, Elvetia.