Opinia Timisoarei

Vernisajul expozitiei ‘Vatra’ la Muzeul National al Banatului

TIMISOARA. Muzeul Național al Banatului, în colaborare cu Muzeul Municipal Beiuș și Asociația Bihorenilor din Banat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, vă invită joi, 3 octombrie, la ora 16:00, la vernisajul expoziției „Vatra”, un eveniment de excepție care va avea loc în sala de Pedagogie Muzeală a Bastionului Maria Theresia (strada Martin Luther nr. 4, Timișoara). Această expoziție reprezintă o ocazie unică de a descoperi o serie de obiecte de tezaur aduse în premieră la Timișoara, din colecția Muzeului Municipal Beiuș.

Expoziția „Vatra” oferă publicului o incursiune autentică în lumea tradițiilor bihorene regăsite în Banat. Obiectele expuse ilustrează viața și obiceiurile strămoșești, aducând în fața vizitatorilor țesături, ceramică, obiecte din lemn, mobilier și piese de port popular, toate ornamentate cu motive decorative ce reflectă măiestria meșteșugarilor bihoreni. Expoziția pune accent pe elementele din interiorul unei case țărănești de altădată, oferind o imagine fidelă a modului în care funcționalul se împletea cu esteticul în universul rural de odinioară.

Fiecare piesă expusă, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până în anii ’50 ai secolului trecut, reprezintă un fragment de istorie, o filă din povestea bihorenilor care și-au purtat tradițiile și meșteșugurile cu mândrie, atât pe „vatră,” cât și în Banat. Expoziția aduce în atenția publicului importanța păstrării și transmiterii tradițiilor, punând accent pe bogăția culturală și diversitatea care definesc această zonă a României.

Pentru unii, expoziția „Vatra” va reprezenta o întoarcere în timp, un recurs la memorie și la valorile autentice ale vieții de odinioară. Pentru alții, și mai ales pentru cei tineri, va fi o descoperire a unei lumi fascinante, pline de culoare și simbolism, o invitație de a se conecta la rădăcinile noastre culturale.

Exit mobile version