Anul scolar 2014-2015 aduce schimbari extrem de mari in programa de invatamant, iar cei mai afectati de modificarile aduse de reprezentantii din Educatie sunt elevii din clasele I-IV.
Invatatoarele se plang ca cei mici au tot mai mult de invatat de la un an la altul si ca abia pot face fata materiei stufoase, dar Ministerul Educatiei a decis ca tabla inmultirii si fractiile trebuie invatate mai devreme.
Asadar, incepand cu anul scolar 2014-2015, din programa de invatamant a elevilor de clasa a II-a vor face parte fractiile, tabla inmultirii, stiintele naturii si notiuni de fizica.
„Obiectivul principal este calculul efectiv, matematic si formarea placerii de a lucra cu numerele. Or, daca il dopez cu atatea cunostinte, nu mai are copilul timp de sedimentarea informatiei, prelucrare, reflectie asupra a ceea ce a invatat. E totul prea galopant. Depaseste capacitatea copilului de a asimilia”, afirma Cornelia Popa Stavri, invatatoare si lider de sindicat la FSLI.
Noile manuale scolare, in format print, dar si digital, pentru elevii de clasa I si clasa a II-a, vor fi realizate dupa noua programa de invatamant, impusa de Ministerul Educatiei si vor ajunge in toamna pe bancile elevilor.
Elevii de clasa a II-a vor fi asadar cobaii sistemului de invatamant in anul scolar urmator, potrivit portalinvatamant.ro.
Acestia vor fi nevoiti sa invete elemente de fizica, precum forta, miscarea, undele si vibratiile, magnetismul si circuitul electric, pe care colegii lor mai mari le invatu abia la gimnaziu. Materia a primit insa o denumirea noua – „matematica si stiintele naturii”.
„Punte si vibratii. Propagarea sunetului, de exemplu. Notiuni de magnetism la clasa a II-a, caderea libera a corpurilor. (…) Unele dintre ele nu se predau la nivelul ciclului primar. Abia la fizica, in clasele mari, in gimnaziu”, spune Florentina Zarafu, invatatoare si autor de manuale
O alta surpriza pe care oficialii din invatamant o pregatesc pentru elevii de clasa a II-a se refera la introducerea in programa scolara a notiunilor de geografie, fizica, biologie, nutritie si vor invata cum sa previna bolile provocate de germeni.
Asadar, micutii care se pregatesc sa treaca in aceasta toamna in clasa a II-a, vor deprinde cunostinte legate de desert, Polul Nord si Polul Sud.
„Sincer nu ma mai mira nimic. E foarte bine. Putem sa incepem si de la gradinita”, spune un parinte.
„Eu cred ca este greu si nu se vor descurca cum trebuie. Ar fi bine sa ramana tot asa. Slava Domnului, si asa faceau tot mai multe decat altadata”, sustine o mamica.
Modificarea programei scolare pentru anul 2014-2015 presupune un efort in plus si pentru invatatori, care trebuie sa urmeze cursuri de specializare, pentru a invata cum sa predea copiilor de clasa a II-a elemente de fizica, matematica si biologie simultan.
Propunerea modificarii programei scolare a fost lansata in aprilie din 2013, cand liderii de sindicat din invatamant au prezentat Ministerului Educatiei o lista de observatii, care nu au fost luate in considerare pana in prezent.