Dupa ce ani in sir medicii si personalul medical implicat in activitatea de transplant si-au desfasurat activitatea pe baza de voluntariat, acum coordonatorii si cei care mentin artificial in viata donatorii, cu ajutorul aparatelor. In plus Agentia Nationala de Transplant face angajari.
Pana in acest an, 90% din activitatea celor implicati in activitatea de transplant de organe din Romania se facea pe baza de voluntariat. Medicii si personalul medical implicat raspund oricand unei solicitari pentru prelevarea de organe, iar asta in afara orelor de program si fara sa primeasca vreun ban in plus. Situatia s-ar putea schimba.
„Dupa ani de zile, coordonatorii de transplant si cei care asigura mentinerea artificiala in viata a donatorilor vor fi platiti, pe baza de contract, prin programul national de transplant. Suntem in faza semnarii acestor contracte. Este destul de complicat, dar este un pas inainte”, spune pentru opiniatimisoarei.ro Dan Ilincariu, coordonator regional al programului de transplant, pentru Regiunea de Vest.
La nivel national, printr-un ordin al Ministrului Sanatatii, au fost deblocate cinci posturi in cadrul Agentiei Nationale de Transplant.
“Stiu cat de importanta este activitatea pe care cei de la Agentia de Transplant o desfasoara. Din pacate, actele normative din anii 2009 – 2013 au blocat posturile si nu se puteau face angajari.Am gasit solutia deblocarii prin redistribuire, si voi cauta solutii si pentru alte domenii din sanatate unde exista o lipsa acuta de personal, pentru ca pacientii au dreptul la cele mai bune conditii de tratament si, in acest caz, de cele mai bune conditii de realizare a acestor operatii extrem de complicate”, a explicat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Posturile disponibile sunt in structura centrala a Agentiei, nu si in teritoriu.
Pentru cele cinci posturi va fi organizat concurs conform prevederilor legale, alocarile bugetare necesare pentru acestea fiind deblocate prin redistribuire de la alte unitati finantate integral de la bugetul de stat.
In prezent, Agentia Nationala de Transplant este desemnata ca unitate de asistenta tehnica si management al Programului National de Transplant.
Agentia Nationala de Transplant coordoneaza intreaga activitate de transplant prin centrele regionale din Bucuresti, Cluj, Constanta, Targu Mures, Iasi si Timisoara.