Proiectul “Ora de aur” vine in sprijinul medicilor din zona de vest a tarii care vor fi pregatiti sa intervina cat mai curat in cazul accidentelor rutiere soldate cu victime incarcerate.
”“Ora de aur” este intervalul de timp considerat ca fiind crucial pentru salvarea vietii victimelor diferitelor incidente traumatice deci si a victimelor accidentelor rutiere. Descarcerarea victimelor din caroseriile avariate in timp util nu numai ca salveaza vieti dar influenteaza eventualele complicatii care pot sa apara la victimele extrase in mod neprofesionist”, spune dr. Cristina Branzeu managerul proiectului.
Ea a specificat ca solutia propusa este dotarea echipajelor de descarcerare cu un sistem informatic mobil de asistare decizionala compus dintr-un program (baza de date) care contine toate modelele si structurile autoturismelor existente pe strazi (20.000 modele) si un calculator portabil.
Primii care beneficiaza de acest sistem sunt medicii de la SMURD Bihor.
Sistemul informatic portabil permite identificarea rapida de echipa de descarcerare a elementelor de structura care pot pune in pericol viata victimelor sau a salvatorilor dar, totodata, si acele elemente care pot fi indepartate rapid pentru extragerea in cat mai
Proiectul se adreseaza unui grup de 650 de cursanti dintre care 350 de medici si 300 de asistente din spitalele din regiunea de vest a tarii. Prin el organizatorii doresc sa puna in aplicare un model organizatoric pilot bazat pe protocoale care sa reglementeze tratamentul pacientilor neuro gravi, precum si pregatirea profesioanala a specialistilor din domeniile medicale care intra in interactiune cu bolnavii neuro gravi.
Valoarea proiectului finantat din fonduri europene depaseste 1,8 milioane de lei. Programul este derulat de Asociatia Non Profit pentru Anestezie si Terapie Intensiva „Aurel Mogoseanu”, in calitate de solicitant, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si Spitalul Municipal „Dr Alexandru Simionescu” Hunedoara, in calitate de parteneri.