Efectele incalzirii climatice sunt subestimate, spun cercetatorii, deoarece schimbarile evolutiei lente a temperaturilor medii si schemele de precipitatii vor dubla pierderile culturilor cauzate de fenomene meteo extreme.
Preturile la alimentele de baza s-ar putea dubla in urmatorii 20 de ani, in raport cu 2010, din cauza schimbarilor climatice si multiplicarii fenomenelor extreme, insotite de secete, inundatii si uragane, avertizeaza Oxfam.
In 2030, apreciaza ONG-ul, riscul crescut de seceta, asemanator celui care dureaza din iunie mai ales in Statele Unite – cel mai grav de o jumatate de secol – ar putea astfel ridica pretul porumbului cu „140 la suta in comparatie cu pretul mediu al produselor alimentare” la aceasta data.
„Aceasta se va adauga la cresterea deja inevitabila a preturilor produselor alimentare preconizata de schimbarile climatice”, a punctat Clara Jamart, responsabila de Agricultura si alimentatie la Oxfam, potrivit realitatea.net.