TIMISOARA. Reprezentantii Primariei Timisoara descopera incet incet neregulile din oras. Dupa ce au constatat ca imobilele monument istoric se degradeaza pe zi ce trece, desi asta se intampla de ani de zile, acum le-au sarit in ochi masinile abandonate pe strazi.
Viceprimarul Traian Stoia e uimit de numarul masinilor abandonate, pe care proprietarii le lasa pe domeniul public, ocupand locuri de parcare si dand orasului un aer de „paragina”.
„Sunt o gramada de masini abandonate, ele trebuiesc ridicate fie de proprietari intr-un termen stabilit de catre Consiliul Local, fie de primarie, duse in depozit si predate la fier vechi. In Orientul Mijlociu sunt masini capcana, noi inca n-am patit-o, dar trebuie sa gasim solutii sa nu patim asemenea activitati de natura terorista. Sa stiti ca sunt oameni care au grija de acest lucru. Chestiile astea, masinile parcate de ani de zile cu cauciucurile desumflate, dau o imagine de paragina”, a declarat, vineri, viceprimarul Timisoarei.
Stoia spune ca exista, la nivel national, un proiect privind imbunatatirea securitatii in jurul unitatilor de invatamant.
„Noi avem vreo 500 si ceva de scoli, din care vreo 150 au camere de luat vederi. Diferenta este foarte mare, aceste lipsuri dau posibilitatea unor infractori sa intre in scoala, sa injunghie pe nu stiu cine, sa bata pe nu stiu care. Incet incet, daca permitem sa se dezvolte, se va ajunge la un lucru rau. Vom face un proiect de hotarare si probabil luna viitoare la consiliu o sa facem un program in acest sens. Masinile astea pot fi transformate in orice, sunt case in care dorm tot felul de indivizi, sunt spatii pline de tot felul de minuni. Exista hotarari de consiliu care prevad aproape orice posibilitate, dar ele trebuie puse in practica. Jandarmeria sa ne ajute, politia”, a mai spus Traian Stoia.
Exista insa o lege care stabileste foarte clar soarta masinilor abandonate pe strazi. Potrivit acesteia, politistii locali trebuie sa identifice autoturismele, sa puna o somatie pe parbriz prin care sa solicite ridicarea de pe domeniul public sau privat al statului in termen de 10 zile. Dupa 10 zile, politistul face o adresa catre Primarie si catre Politia Rutiera, prin care solicita datele de identificare ale proprietarului. In baza raspunsului primit se trimite o somatie catre acesta, ca in termen de 5 zile de la primirea acesteia sa ridice masina. Daca nu raspunde nimeni, dupa expirarea termenului de 5 zile, autoturismul trece de drept in proprietatea autoritatii publice locale, dar doar in baza unei dispozitii de ridicare emise de primar. Si aceasta dispozitie se trimite la proprietar, care are timp 5 zile sa atace documentul in instanta. Primaria trebuie sa dea anunt intr-un cotidian local.
Daca in termen de 10 zile de la data publicarii anuntului proprietarul nu se prezinta, autoturismul devine unul fara stapan si trece imediat in proprietatea municipalitatii, in baza unei dispozitii de ridicare a autoturismelor fara stapan.
Potrivit lui Stoia insa, la Timisoara se va adopta o noua hotarare de consiliu local. „Primaria trebuie sa le ridice si sa le duca intr-un depozit, unde proprietarii au timp sa le recupereze contra unei amenzi consistente. Daca nu le ridica, trebuie trimise la fier vechi”, a conchis Stoia. Exista insa deja Legea 421 din anul 2002, care ar trebui pusa in aplicare si la Timisoara.
La ultima numaratoare a Politiei Locale, in Timisoara au fost gasite 2.000 de masini abandonate pe strazi.