In oras se vorbeste ca fratii Cristescu si-au pus viceprimar. Va deranjeaza aceasta eticheta?
Deloc. Eu sunt asociat cu fratii Cristescu in niste bisnisuri (sic!). Sunt foarte mandru de aceasta asociere pentru ca ii puteti numara pe un sfert din degetele de la o mana pe cei care sunt asociati cu fratii Cristescu… Restul sunt angajati… ceea ce e cu totul alta treaba…
Lumea spune ca sunteti marioneta lor…
Pe mine ma intereseaza mai putin ce zice unu si ce zice altul. Pe mine ma intereseaza ce fac eu aici. Daca eu fac ceva ilegal aici, toata lumea are dreptul sa zica, domnule, a facut ceva ilegal in beneficiul fratilor Cristescu. Tot ceea ce am facut si tot ceea ce o sa fac va fi in interesul si beneficiul orasului si implicit in beneficiul fratilor Cristescu care sunt locuitori ai acestui oras. Nu peste mult timp lumea va spune…(se gandeste, n.red) va vorbi de maniera: Sunt important pentru ca am fost contemporan cu fratii Cristescu.
Ce v-a recomandat pentru functia de viceprimar in cadrul PSD-ului?
In cadrul PSD am fost singurul candidat care chiar putea sa faca ceva pentru oras, avand in vedere experienta mea in domeniul privat. In rest, criteriile de… eu stiu, estetica generala sunt mai putin importante. Sau criteriul varstei… Nu e nici el important. Tineretea e o stare de spirit. Sunt oameni tineri la 80 de ani si oameni batrani la 25.
Unul dintre contracandidatii dvs era doctorul Barsasteanu…
Care ce?
Si el are experienta in domeniul privat… Dar la final s-a retras spunand ca nu e interesat...
Cum n-a vrut? Astea sunt povesti… El a fost interesat, dar a confundat niste detalii.
Ce detalii?
Una e sa ai trei milioane credite la banca si sa speri ca din primarie sa apara nu stiu ce minuni si alta e sa faci o treaba pentru oras.
Sunteti viceprimar de o luna si jumatate. Ati fost si consiler local un mandat. Ati fost si de o parte si de alta a baricadei administratiei locale, daca pot sa spun asa. Unde e mai greu?
Mandatul de consilier a insemnat foarte mult. Impreuna cu echipa din care am facut parte, am initiat nu mai putin de 50 de proiecte de hotarari care au trecut la vot fara probleme, chiar daca nu au avut viza compartimentului juridic si nu au fost atacate in contencios adminsitrativ si produc efecte. Acum, vazand lucrurile din partea cealalta a baricadei, din Executiv, pot sa va spun ca am o mare deceptie. Ceea ce stiam eu, din punctul de vedere al consilierului local, este o dulce copilarie, fata de realitate, vizavi de aspectele negative din primarie. Imaginati-va ca am gasit 8.500 de terenuri neintabulate, mai sunt aproape 5000 pe drum. Azi am descoperit 16 hectare de teren din fosta pepiniera a Municipiului Timisoara care sunt neinregistrate si nefolosite de nimeni.
De ce s-a ajuns in situatia acesta?
Pentru ca, in masura in care stiu cat mai putini despre anumite lucruri, se pot face o serie de… chestii incorecte. Va mai dau un exemplu. Avem foarte multe cazuri de cereri de retrocedari de terenuri pe legea 18. Timisoara nu e nici maidan si nici ogor ca sa dai pamant arabil inapoi unor indivizi. Sunt oameni care cumpara drepturi litigioase si apoi vin si cer pamant pe legea 18. De multe ori s-a intamplat sa-l si primeasca. Eu vreau sa le dau o veste proasta pentru ei si buna pentru Timisoara: toti cei care primesc terenuri in urma cumpararii unor drepturi litigioase vor fi impozitati cu 85%. Sa va dau alt exemplu. Continentalul exploateaza aproximativ 9800 de metri patrati din terenul Timisoarei. Pana acum ei au platit la primarie vreo 80 de milioane pe an. Acum li s-a marit la un miliard, adica 3 euro pe metru patrat. Ei si altii ca ei trebuie sa cumpere terenul sau sa plateasca chirie, dar o chirie pe care sa nu o poata face in 3 zile din incasarile din parcare. Timisoara nu-si mai permite sa dea pe gratis oricui si oricum. Un alt exemplu: Camera de Comert are in exploatare un hectar si jumatate sub Centrul de Afaceri. Azi i-am propus domnului Mateescu sa cumpere terenul respectiv. Pretul terenului in zona este de 200 de euro pe metru patrat. Ar fi 2 milioane de euro veniti la primarie. Noi nu avem bani in buget sa facem cele 8 proiecte europene semnate de domnul primar Robu la Bucuresti. Asta pentru ca pana sa vina banii de la UE, noi trebuie sa platim lucrarile si abia apoi se intorc banii de la UE. Nu e vorba despre cofinantare care este de 5%! Noi trebuie sa finantam integral aceste lucrari si apoi recuperam banii. Nu avem acesti bani si de aceea trebuie sa verificam fiecare contract sa vedem de unde putem sa obtinem bani.
Dar este profitabil pe termen lung acest concept de a vinde terenuri si cladiri? Pentru ca prin vanzare faci acum rost de bani, dar acele active nu iti mai aduc profit ulterior…
Da asa este. Este preferabil sa concesionezi, dar pe sume importante de bani nu pe bani marunti. Sau sa faci parteneriate public-private prin care sa castige toata lumea.
Ce urmari vor avea aceste descoperiri facute de dumneavoastra? Am mai auzit despre descoperiri care au ramas fara rezultat, fara ca cineva sa fie tras la raspundere…
Nu e chiar asa. In „Afacerea liftul“ sunt cercetari penale, in cazul Liceului de Arte s-a depus plangere penala… Mai avem acum un caz, este vorba despre apartamentele de la Camera de Comert din centru care s-au vandut la preturi de televizoare. Camera de Comert a castigat procesul la Strasbourg si s-au platit despagubiri de 2 milioane de euro, bani din care au facut Centrul de Afaceri… si aici vom face cred sesizare penala. Dupa ce se va termina tot procesul de intabulare pentru acele 8.500 de terenuri este posibil sa vedem sesizari penale si in acest caz. E bine de stiut si va rog sa retineti acest lucru, mi-l asum 100%: toti cei care au umblat la banul public trebuie sa plateasca! Sunt cazuri flagrante. Avem cereri de restituiri de terenuri in care proprietara terenului a semnat un act la 5 ani dupa moarte!
Care este cea mai mare problema pe care o are primaria?
Interesanta intrebare… (se gandeste, n. red) E greu sa aleg… Cred ca organizarea interna. De exemplu, pentru un act, fara relevanta majora, trebuie sa semneze vreo opt persoane… Asta pentru a se dilua responsabilitatea… Mi se spune: o semnat si juridicul, si ala si ala… si, in final, in cel mai fericit caz, se gaseste un acar Paun care sa fie tras la raspundere, dar si aceasta raspundere e diluata. In plus, timpul de reactie al functionarului e inca foarte lung. Cand cer o situatie mi se spune: o fac urgent, in 2 zile! Pai pentru mine urgent inseamna in 25 de minute, nu in doua zile…
Asa este poate in mediul privat…
Pai da. Acolo nu poti sa astepti pentru ca pierzi bani! Aici nu sunt banii lor si de aceea isi permit sa-i piarda!
Zilele trecute l-ati atacat pe secretarul Cojocari. Ce aveti cu el?
Nu am nimic cu secretarul Cojocari. Dumnealui are o imagine proasta in oras avand in vedere multele „talpi“ puse la diversi indivizi care vroiau un serviciul de la primarie. Noi vom putea sa spunem ca am scapat de modul de operare al lui Cojocari cand un cetatean se duce la un ghiseu sa isi ia un aviz si este tratat la fel ca si cum as merge eu sau domnul primar pentru acel aviz.
Ati promovat acel proiect prin care functionarii care nu dadeau toate avizele necesare in 7 zile pentru investitiile mai mari de 1 milion de euro pot fi trasi la raspundere… A fost atacata in contencios si ati pierdut. Ati facut recurs…
Toate lucrurile au plecat de la opozitia pe are o facea secretarul Cojocari in colaborare cu fostul secretar Nadastean si cu fostul prefect. Am facut recurs si vom castiga!
Primarul Robu cand era candidat la acest post a spus ca va scapa de secretatul Cojocari, cand va fi ales…
E problema lui daca nu a facut-o. Probabil nu a gasit inca motivele… Desi sunt foarte simplu de gasit motive, dupa parerea mea.