Potrivit viceprimarului Traian Stoia, toate scolile cu profil tehnic din Timisoara au o sumedenie de cladiri si terenuri si daca s-ar uni, ar putea ramane spatii goale, care sa fie folosite de primarie. Ba chiar ar putea veni si investitori in acele spatii. Social democratul da asigurari ca pana in toamna s-ar face aceste comasari si tot de atunci ar putea functiona invatamantul doar de dimineata la scolile din Timisoara. Greu de crezut insa, in conditiile in care opiniatimisoarei.ro a demonstrat ca este aproape imposibil sa vorbim despre ore doar de dimineata, din lipsa de spatii.
CITESTE SI: Ore doar de dimineata pentru elevii de la scolile din Timisoara, un vis imposibil de realizat
„Colegul meu, domnul viceprimar Dan Diaconu, se ocupa intens de o remodelare a asezarii scolilor si cred ca intr-un final ar fi bine sa reusim sa aducem costurile la normalitate. Scolile mari, elevii multi au un avantaj. Sunt scoli, de exemplu Liceul Agricol sau Silvic, care au suprafete foarte mari de teren si cladiri, nu este in regula. In acest sens exista o propunere interesanta a unui functionar din primarie care spune ca ar fi bine daca am uni colegiile cu profil tehnologic intr-un singur mare colegiu cu profil agricol, silvic, mecanic etc. Nu ne putem permite sa aruncam cu banii pentru ca o scoala sa aiba 300 de elevi si 50 de hectare si nu stiu cate cladiri… Au niste suprafete enorme, au o gramada de cladiri si colegiile tehnologice ar trebui sa fie toate gramada si s-ar mari numarul de elevi, ar veni mai multi bani la scoala si in acelasi timp ar ocupa logic cladirile si terenurile apartinand de acestea”, a explicat viceprimarul Traian Stoia.
Intrebat daca ar fi posibila o asemenea comasare si ce ar presupune, dar si ce spun reprezentantii Inspectoratului Scolar despre asta, viceprimarul social democrat a precizat ca ISJ nu are niciun cuvant de spus in aceasta privinta.
„Pentru ce? E proprietar pe scoli, pe terenuri, plateste? Nu, n-am discutat (…) Noi suntem proprietari, ei trebuie sa ne indrume din punct de vedere tehnic, ca specialisti in invatamant, dar atata timp cat 300 de oameni costa 7.000-8.000 de lei vechi pe cap de elev si dincolo e 300 nu-i in regula, primaria nu-si poate permite sa arunce cu banii”, a dezvaluit edilul.
Cat despre mutarea elevilor, se discuta in aceasta perioada la nivelul primariei despre eventualele variante. Nu ar fi vorba neaparat de o institutie, a precizat Stoia.
„Pot fi doua sau trei, depinde de suprafete, de ce cladiri sunt… s-ar putea comasa Colegiul Silvic cu cel Agricol si cu cel Mecanic. Ar putea functiona la Agricol (…) Administrativ se unesc trei colegii sau patru, eu stiu cate incap… Nu se muta intr-o singura cladire, daca sunt zece sa spunem si cinci sunt goale… Ei se muta efectiv si raman doua-trei locatii goale, locatii din care ei pleaca. Eu le propun lui Dan Diaconu si primarului varianta asta”, a completat Traian Stoia.
In ceea ce priveste spatiile care ar ramane goale dupa aceste comasari, Stoia spune ca s-ar gasi oricand investitori: „facem bani. Intotdeauna cand ai o proprietate trebuie sa faci bani. O sa ingrijim sa il folosim cu inteligenta, pentru turism e ideal (n.r. spatiul de la Liceul Agricol)”.