TIMISOARA. De sus, cladirile monument istoric din Timisoara arata ca dupa razboi. Cu acoperisurile gaurite, fara geamuri sau cu tencuiala cazuta, cladirile care odata au dus renumele Timisoarei in lume ne fac de ras prin infatisare. Imaginile surprinse din aer dezvaluie o fata nevazuta a capitalei Banatului. Una trista, care cere sanctiuni.
Fabrica de ciorapi, fosta Poligrafie, Moara Elisabeta sau fosta IRA (n.r. Intreprinderea de Reparatii Auto) sunt doar cateva din cladirile surprinse in imagini.
Viceprimarul Traian Stoia ii ameninta cu amenzi zilnice pe proprietarii care nu au grija de „averile” lor. Ameninta chiar si Primaria Timisoara, care ar trebui sa se amendeze singura pentru ca nu da doi bani pe cladirile monument istoric pe care le detine. Un exemplu ar fi Primaria Veche.
Institutiile statului, luate in colimator de Primaria Timisoara
Potrivit lui Stoia, proprietarii ar putea raspunde penal pentru lipsa de interes in gospodarirea monumentelor istorice. La Timisoara exista chiar si o hotarare de consiliu local care permite amendarea zilnica, cu sanctiuni de pana la 2.500 de lei.
„Aceasta hotarare nu a fost pusa in practica, dar vrem ca in perspectiva imediat urmatoare sa dam posibilitatea celor care merg in teren sa aplice masurile hotararii si sa poata sa sanctioneze acolo unde exista lipsa de interes. Inclusiv cladirile in care exista functiuni ale statului, inclusiv primaria poate fi amendata pentru lipsa de interes in intretinerea cladirilor in care functioneaza, deconcentratele, toata lumea trebuie sa respecte legea. Avem Primaria Veche, de exemplu, intr-un stadiu deplorabil. O sa trebuiasca sa luam masuri in sensul schimbarii aspectului jalnic de azi si sa-i redam maretia pe care a avut-o”, a anuntat, vineri, Traian Stoia.
De saptamana viitoare, spune viceprimarul, Politia Locala va trimite notificari catre toate institutiile statului.
„Vom notifica toate institutiile pentru a-si pune in regula spatiile in care isi desfasoara activitatea, urmand ca dupa ce finalizam partea cu zona privata sa incepem sa ii constrangem pe cei care nu doresc sa faca ceea ce trebuie sa faca. Nimeni nu este mai presus de lege, dar absolut nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege”, a spus Stoia.
Fosta fabrica de ciorapi, un exemplu de neputinta
Cladirea in care a functionat fabrica de ciorapi a Timisoarei arata jalnic. Traian Stoia spune ca in curtea fostei fabrici se naste un mic codru, pentru ca nimeni nu taie buruienile. Din informatiile viceprimarului, acolo s-ar putea deschide un supermarket.
„Arboretul a crescut inauntru, devenind padurice. Daca mai ramane mult asa, avem un mic codru in oras. La Gyula exista o fabrica de ciorapi identica cu asta din Timisoara, dar intr-o stare mult mai buna”, a declarat Stoia.
Fosta Poligrafie, a nimanui
Proprietarii fostei Poligrafii au uitat ca au o cladire imensa in Timisoara, in care si-au gasit casa oamenii strazii. Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, cladirea apartine unui bucurestean, care se va trezi in curand cu o amenda destul de mare.
Fosta fabrica IRA, casa pentru oamenii strazii
Edilul Timisoarei a fost sa vada cu ochii lui familiile care locuiesc in fosta Intreprindere de Reparatii Auto. Cele cateva familii care locuiesc acolo primesc mancare de la reprezentantii unei biserici penticostale din Timisoara. Despre proprietar, nimic…
„Aici viermuiesc tot felul de personaje, unele mai tragice decat altele. Penticostalii le duc o data pe saptamana mancare la cazan. Primesc de la restaurante ce ramane – carnati, slanina, sunca, le fac o mancare de cartofi – de cateva ori am fost si eu acolo, ca m-au chemat. Chiar m-am dus sa vad, sunt oameni tare necajiti, niste figuri greu de descris. Un lucru e cert: oamenii astia sunt flamanzi in majoritatea timpului”, a spus Traian Stoia.
Moara cu aburi a Timisoarei, pierduta in istorie
Situatia Morii Elisabeta din Timisoara este incerta si exista chiar si un dosar penal pe rol, a anuntat viceprimarul social democrat. Conform edilului, cladirea care a fost construita in 1869 apartine firmei Tender Holding Imobiliare. Exporta in Anglia, Germania, Franta. In 2005 a fost emisa o autorizatie de demolare partiala, care practic spunea ca se demoleaza aproape toata cladirea.
„Spre norocul Timisoarei, lucrurile s-au blocat in Primarie. Este o chestie neclara cu terenul, nu s-a ajuns la o intelegere. Exista un dosar penal pe rol. Noi intentionam sa transmitem un memoriu la Bucuresti, la Comitetul national care se ocupa cu monumentele istorice. Avem niste proprietari care trebuie sa-l aduca la forma initiala, asta e parerea mea, pentru ca atunci cand ai cumparat, stii ce ai cumparat si trebuie sa suporti costurile unei intretineri decente a cladirii. O sa facem instiintare spre Bucuresti si sa vedem la ce concluzie se va ajunge. Oricum, proprietarii vor fi sanctionati pentru ca nu si-au ingrijit proprietatea”, a declarat Stoia.
Vom reveni cu imagini VIDEO suprinse de la inaltime si cu celelalte cladiri!