TIMISOARA. Au inceput lucrarile pentru reasezarea stavilarului, descoperit langa Piata 700 din Timisoara, pe locul unde a fost gasit si unde a fost deja construita o piateta in care vor avea acces toti timisorenii, in mod gratuit.
Omul de afaceri Ovidiu Sandor, dezvoltatorul proiectului, a anuntat ca pana in primavara anului viitor, stavilarul care are 150.000 de piese va fi montat bucata cu bucata langa cladirile de birouri din Piata 700. Pana atunci, insa, la sfarsitul acestui an, in luna decembrie, trecatorii vor putea scurta drumul pana la statia de tramvai de langa Piata 700, pe langa batrana ecluza din vremea administratiei Imperiului habsbugic.
„Am ajuns la ultima faza a unui proces laborios, remontarea propriu-zisa a stavilarului, recompunerea efectiva a puzzle-ului de 150.000 de piese distincte. Putem spune cu certitudine ca in primavara anului 2015, stavilarul va putea fi admirat in toata splendoarea sa, intr-un veritabil punct muzeografic in aer liber, imbogatit cu o documentatie stiintifica realizata de specialisti din cadrul Muzeului Banatului”, a declarat Ovidiu Sandor.
Deja au fost puse mai multe grinzi care au nevoie de conditii speciale. Acestea trebuie sa stea in mediu umed si ferit de razele soarelui, astfel ca in acest moment toate sunt acoperite cu panza de sac si udate zilnic.
Intregul demers de mutare a acestui stavilar si amplasare a lui intr-un mic muzeu in aer liber face si obiectul unui film documentar in regia timisoreanului Florin Iepan. Documentarul va fi finalizat abia in primavara, cand proiectul va fi incheiat, apoi va putea fi vizionat pe mai multe posturi de televiziune.
Mutarea stavilarului a costat 600.000 de euro, iar costurile sunt suportate de dezvoltator.
In anul 2013, in urma sapaturilor pentru construirea unei fundatii a unei cladiri de birouri au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stavilar construit in secolul al XVIII-lea de catre administratia habsburgica, foarte bine conservat, folosit in cadrul sistemului de aparare din jurul bastionului. Stavilarul, construit din caramida, dale de piatra si pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din santul de aparare a cetatii.