Aceste detalii au fost publicate in ultima editie a prestigioasei publicatii Nature, citata de International Business Times, care mentioneaza faptul ca astronomii au remarcat aparitia unei surse neobisnuite de energie in constelatia Draco.
Desi oamenii de stiinta si astronomii aveau cunostiinte despre producerea acestor fenomene cosmice, ei nu au asistat niciodata, efectiv, la disparitia unei stele intr-o gaura neagra.
„Este pentru prima data cand vedem una dintre aceste gauri negre imense, care trece brusc de la liniste la un zgomot infernal, producand apoi multa lumina si radiatii”, a declarat pentru Los Angeles Times, Davide Lazzati de la Universitatea Carolina de Nord.
Cea mai mare gaura de ozon din istorie vine spre Romania
Echipa coordonata de Ashley Zauderer, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Statele Unite ale Americii, care a analizat undele radio emise, a ajuns la concluzia ca sursa acestora coincide cu centrul galaxiei si estimeaza ca gaura neagra din centrul acesteia echivaleaza cu o valoare de 1 milion de ori mai mare decat masa Soarelui nostru.
Jetul de particule asociate acestor radiatii se propaga cu viteze apropiate de cea a luminii. Emisia unui astfel de jet „nu a fost prevazuta in aceasta situatie„, au afirmat savantii americani, care considera totusi ca dislocarea gravitationala a unei stele „explica natural” proprietatile radiatiei observate.
Cele mai multe galaxii adapostesc in centrul lor o gaura neagra care poate avea masa unui milion sau chiar a unui miliard de stele asemanatoare Soarelui nostru.
Aceste gauri negre uriase pot capta in campul lor de gravitatie o serie de stele, care sunt apoi distruse prin efectul de maree. Acea parte a stelei cea mai apropiata de gaura neagra este supusa unei forte de gravitatie mai mare decat partea cea mai indepartata de gaura neagra. Steaua este astfel alungita si sfarseste prin a se disloca.
Resturile nu cad insa direct in gaura neagra. Inainte de a fi inghitite, ele orbiteaza in spirala, cu viteze mari, in jurul gaurii negre, emitand o lumina puternica. Emisiile reziduale ce rezulta din acest proces pot fi detectate in galaxii indepartate.
Clipul video de mai jos nu este inregistrarea video propriu-zisa a inghitirii stelei de catre gaura neagra, ci este o simulare a acestui eveniment, realizata de cercetatorii NASA!