TIMISOARA. Se desfasoara una dintre cele mai ample operatiuni, in Romania si in Germania, impotriva uneia dintre cele mai importante grupari transeuropene de traficanti.
Zeci de perchezitii au loc in cele doua tari pentru capturarea retelei care aducea migranti din Orientul Mijlociu si ii calauzea mai apoi pana in Germania.
Actiunea fulger se petrece simultan in cele doua state, in aceasta dimineata.
Procurori ai DIICOT Timisoara si ofiteri de la DGA si Crima Organizata au descins la locuintele mai multor suspecti, dar si la cateva pensiuni din Timisoara. La randu-le, ofiteri ai BKA (Bundeskriminal Amt) fac perchezitii la adrese din Germania.
Potrivit anchetatorilor, filiera actiona pe ruta Turcia – Bulgaria – Serbia – Romania – Ungaria – Austria – Germania, traseu pe care, in 2017, au fost transportate mai multe grupuri de transfugi.
Ca sa ajunga in vestul Europei, migrantii plateau traficantilor sume insemnate, intre 4000 si 5000 de euro de persoana.
Reteaua era extrem de bine organizata, pe diverse paliere de racolare, indrumare, cazare si transport.
Pentru a nu fi depistati, membrii gruparii foloseau tot felul de metode, dispozitive tehnice de ultima generatie, aplicatii mobile greu de urmarit, GPS-uri, masini cu numere de inmatriculare din diferite tari.
La transferul migrantilor peste frontiera, din Serbia catre Romania, locatiile erau transmise prin Whatsapp sau Viber. Apoi, pe tot parcursul tranzitarii granitei, telefoanele erau inchise pentru ca nu cumva sa fie inregistrata vreo locatie in memoria dispozitivelor, in cazul in care cineva era prins.
Fiecare dintre segmentele nationale ale filierei era coordonat de catre un lider zonal, toti cetateni arabi, care isi contactau locotenentii doar prin aplicatii online.
Transporturile de migranti erau pregatite cu mare grija. Liderii din Serbia si Romania stabileau data si ora transferului, peste fasia verde, folosind exclusiv Whatsapp sau Viber, apoi, odata ajunsi peste frontiera, transfugii erau preluati rapid de diferite mijloace de transport.
In Timisoara, migrantii erau cazati la diferite pensiuni din oras, unde nu li se solicitau niciun fel de documente, iar daca erau prinsi de politisti, trebuiau sa ceara azil in Romania.
Dat fiind faptul ca cererile de azil se judeca luni intregi, membrii gruparii aveau timp suficient la dispozitie sa organizeze transportul transfugilor peste granita, in Ungaria, iar de acolo mai departe catre destinatia finala, Germania.
Banii se transferau prin metoda Hawala, fara banci
Traficantii nu foloseau defel bancile la transferul banilor. Platile se faceau prin metoda Hawala, un sistem de plata utilizat si de teroristii fundamentalisti. Adica, banii se preluau de catre o persoana intr-o tara si se recuperau de la o alta, pe teritoriul altui stat.
Mai multi suspecti au fost deja ridicati de politistii de la Crima Organizata si procurori si dusi la audieri la sediul DIICOT Timisoara. Ei vor fi cercetati pentru constituire de grup infractional organizat si trafic de migranti.
UPDATE: La locuinta lideului gruparii, in timp ce trupele speciale incercau sa deschida usa, acesta a reusit sa arunce pe fereastra o punga cu telefoane. Acestea au fost imediat recuperate de ofiterii DIICOT.
De asemenea, au fost gasiti si cei 3 locotenenti al liderului gruparii.
UPDATE: La operațiuni participa si doi politisti de la Europol.
UPDATE: In cadrul operatiunilor de miercuri dimineata, intr-un apartament situat pe Calea Aradului din Timisoara au fost gasiti ascunsi trei migranti.
UPDATE: In urma unor informatii furnizate de DIICOT Timisoara, autoritatile din Germania au depistat 54 de grupuri de migranti in cursul anului 2017.
UPDATE: In urma audierilor care au avut loc la sediul DIICOT Timisoara, patru persoane au fost retinute, fiind acuzati de constituire de grup infractional organizat si trafic de persoane.
Cei patru urmeaza sa fie prezentati magistratilor cu propunere de arestare preventiva.