TIMISOARA. Vesti bune pentru viitoarele mamici din Timisoara. Autoritatile locale au inaugurat un centru medical de excelenta pentru imbunatatirea diagnosticului antenatal al malformatiilor fetale, amenajat cu fonduri europene. Medicii de aici vor putea colabora, online, cu doctori de la spitalele de renume din Europa, cu ajutorul tehnicilor moderne.
Aproape 1,4 milioane de euro s-au investit in vechea spalatorie a Maternitatii Odobescu, din care aproape 700.000 de euro doar pentru echipamentele medicale. Cu ajutorul acestora, medicii de aici vor putea pune diagnosticuri corecte gravidelor, iar in caz de malformatii, acestea pot fi tratate cu ajutorul specialistilor din intreaga Europa.
„Este un proiect important al spitalului, care va permite diagnosticarea inainte de sarcina si inainte de nastere atat a mamicilor, cat si a viitorilor bebelusi. Performanta in domeniul antenatal, in momentul de fata, este foarte ridicata. (…) Este un proiect de care beneficiaza intreaga Regiune de vest, inclusiv partenerii sarbi. In acest moment exista posibilitatea de a face un diagnostic prenatal si antenatal, ceea ce este foarte important pentru sanatatea si viitorul societatii noastre”, a explicat Octavian Mazilu, directorul Spitalului Municipal din Timisoara.
Centrul inaugurat joi in capitala Banatului este unic in Regiunea de Vest a tarii. Poate unul dintre cele mai importante aspecte se refera la sistemul de telemedicina. Astfel, viitoarele mamici care au sarcini cu probleme nu mai trebuie sa mearga pana la marile centre din Europa pentru diagnostic sau tratament, medicii de aici putand colabora online, in direct, cu specialistii din Uniunea Europeana, imediat dupa incheierea unor parteneriate.
„Sistemul de telemedicina permite comunicarea, inclusiv in ceea ce priveste datele si investigatiile medicale, cu diferite centre raspandite pe mapamond. Sigur ca noi avem un partener in Varset si, evident, trimitand datele pacientelor putem sa ne consultam intre noi. Marele castig este atat in baza globala de date, cat si in cazurile individuale, cele cu particularitati, cazuri care nu se intalnesc foarte des in practica medicala. In functie de experienta fiecarui centru, putem cere o opinie a colegilor dintr-o alta parte a Europei”, sustine Mazilu.
Medicul timisorean sustine ca sistemul de telemedicina este deja incetatenit in lumea medicala.
„Putem sa ne conectam cu parteneri din tata Europa. Cazurile care ridica probleme particulare si la care experienta este extrem de limitata pot beneficia de parerea celor care au sansa de a intalni in cariera situatii similare. Odata ce va fi functional sistemul, putem stabili parteneriate cu diferite centre. Un exemplu este spitalul din Basel, care a fost unul din pionierii telemedicinei, cred ca va fi dispus sa stabileasca o colaborare cu noi. Si sigur, Germania si alte centre, asta nu reprezinta o problema in momentul de fata. (…) Avem specialisti la Timisoara, ne mandrim ca avem o scoala de Ginecologie buna in Timisoara si performanta echipamentelor ajuta foarte mult”, completeaza directorul Spitalului Municipal.
La centrul de la Maternitatea Odobescu au fost amenajate si mai multe saloane pentru paciente, iar doctorii pot lucra cu tehnica de ultima generatie.
Proiectul desfasurat de autoritatile locale a fost implementat in colaborare cu autoritatile din Varset, Serbia, in cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Republica Serbia. Bugetul total a fost de 2 milioane de euro, din care Timisoarei i-au revenit 1,4 milioane de euro.