„Timisoara are cu ce se mandri, dar, din pacate, potentialul turistic nu este valorificat la potential maxim. Orasul de pe Bega este slab reprezentat in fata actualilor si potentialilor turisti, asa ca in momentul in care strainii vin in vizita la Timisoara in afara de Catedrala si Opera greu gasim ce sa le aratam acestora„.
Aceasta este concluzia lui Florin Geamanu, unul dintre arhitectii Timisoarei si reprezentant al Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
Enervat ca nu a avut ce sa le arata omologilor sai din strainatate veniti la Timisoara acesta, impreuna cu alti arhitecti timisoreni, cu reprezentati ai mass media si ai sindicatelor s-au gandit sa ia problema valorificarii premierelor din Timisoara in propriile maini, sa-i ofere o solutie viabila pe care mai apoi s-o puna in practica, in asa fel incat Timisoara sa redevina ceea ce a fost odata, adica fruncea.
Primul pas a fost facut echipa de „Advocacy&Lobby” din Timisoara care va organiza o dezbatere publica in Timisoara la care sunt invitati toti timisorenii, de orice varsta, si sunt rugati sa-si expuna ideile si parerile, astfel ca orice mare eveniment petrecut in Timisoara sa fie promovat ca atare. Audierea publica va avea loc in 18 noimbrie, de la ora 14.00, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara, iar cei care doresc sa-si expuna parerea despre viitorul Timisoarei o pot face doar completand acest formular.
La eveniment sunt asteptate si oficialitatile locale care vor putea si ele sa explice in fata oamenilor de ce este nevoie ca societatea civila sa insiste pe promovarea orasului de pe Bega si sa justifice de ce aceasta initiativa nu vine direct de la primarie. De asemenea, vedeta TV Dan Negru va formula un punct de vedere pe aceasta tema care va fi prezentat in cadrul dezbaterii.
Ulterior evenimentului, depozitiile scrise, colectate de la cei care vor participa la audierea publica, vor fi evaluate de o echipa de experti, reprezentanti ai vietii culturale, istorice, arhitecturale si economice din Timisoara. Ii amintim aici pe istoricii Ioan Hategan si Victor Neumann, pe directorul Filarmonicii Banatul Ioan Coriolan Gârboni, pe arhitectii Radu Radoslav si Vlad Gaivoronschi, iar din mediul de afaceri vor onora cu prezenta Ovidiu Sandor si Florentin Banu.
„Orasele mari si mici si-au valoricat toate realizarile, in timp ce noi nu am reusit. Cei care nu au avut realizari si-au facut singuri. Exemplul cel mai clar este Klagenfurt care si-a facut un parc in miniatura„, a declarat si profesorul Marius Loboza, un alt membru din grupul de initiativa.