Opinia Timisoarei

Vine cea mai caniculara vara din istorie! Previziuni ingrozitoare pentru 2014, facute de un specialist roman: Ne asteapta fenomene extreme

Previziuni inspaimantatoare pentru 2014 au fost facute de un climatolog roman. Acesta spune ca anul care abia a inceput va aduce in Romania fenomene meteo extreme, precum valuri de caldura greu de suportat in sezonul cald si precipitatii bogate ce vor cadea in perioade relativ restranse de timp.

In privinta anului 2013, la nivelul Romaniei, datele preliminare arata ca a fost mai calduros in medie cu peste 1 grad Celsius fata de intervalul de referinta 1961-1990. Din punct de vedere al precipitatiilor, desi s-a situat aproape de regimul normal, fata de acelasi interval de referinta 1961-1990, au existat fluctuatii foarte mari de precipitatii in lunile anului – de exemplu, cu excedent puternic in mai si iunie, deficit in iulie si deficit foarte puternic in decembrie„, a declarat climatologul Roxana Bojariu la Romania TV.

Astfel, spre deosebire de anul 2013, care a fost unul destul de linistit din punct de vedere al fenomenelor climatologice, anul 2014 va fi unul dintre cei mai caldurosi din istorie. Ipoteza a fost confirmata si de specialistii britanici in meterologie, care prognozeaza ca, la nivel global, urmatoarele 12 luni vor fi unele dintre cele mai calduroase din istoria inregistrarilor.

„In privinta anului 2014, pe fundalul modificarilor in statistica parametrilor meteorologici datorate schimbarii climatice ne putem astepta la prezenta unor fenomene extreme, precum valuri de caldura in sezonul cald, precipitatii intense care pot cadea in perioade foarte scurte de timp. Anume cand si/sau cu ce frecventa se pot produce aceste tipuri de fenomene in anul 2014 nu poate fi precizat acum„, a mai spus climatogul roman.

Astfel, potrivit specialistei, daca anii 2010 si 2007 erau considerati unii dintre cei mai caldurosi la nivelul Europei si, implicit, al Romaniei, locul lor ar putea fi luat de anul 2014.

Exit mobile version