TIMISOARA. Capusele reprezinta noua amenintare care s-a ivit in acest an in marile orase din tara. Daca in Bucuresti au ajuns deja mai multe persoane la spital cu simptome dintre cele mai grave, iar la Cluj au fost diagnosticate cateva persoane cu boala Lyme, nici Timisoara nu scapa capuse.
La Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Timisoara ajung, saptamanal timisoreni care au fost intepati de aceste insecte. Principalul pericol il reprezinta boala Lyme, o boala infectioasa produsa de o bacterie (Borrelia burgdorferi sau Borrelia garinii, ori Borrelia afzelii), transmisa omului prin muscatura de capusa, ne spune medicul Virgil Musta, purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara. Lyme mai este supranumita si „boala cu 1.000 de fete” din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei le mimeaza pe cele ale altor boli. Din aceasta cauza este si foarte dificil de o descoperit, unii dintre medici nedandu-si seama de ce se simte rau pacientul, pentru ca reactia individuala la agentul patogen este foarte diferita de la o persoana la alta. Daca nu tratata este la timp si corespunzator, boala poate fi foarte periculoasa.
„Avem multe cazuri de intepaturi. In ultimele saptamani, de cand s-a incalzit vremea, tot mai multa lume vine la spital intepata de capuse. Am avut chiar o persoana cu borelioza care avea parazitul de 1-2 ani si s-a manifestat abia acum“, a precizat Virgil Musta. O alta persoana a fost diagnosticata cu boala Lyme in aceasta primavara, cauza fiind muscatura unei capuse. El ii avertizeaza pe timisoreni sa aiba foarte mare grija daca o capusa i-a intepat pentru ca, in cazul in care acul insectei sta mai mult de trei ore in piele, atunci exista riscul aparitiei bolii Lyme. E drept ca nu toate capusele sunt purtatoare a germenilor care provoaca aceasta boala, dar cel mai bine este ca un medic specialist sa verifice muscatura si sa ia toate masurile care se cuvin pentru vindecarea pacientului.
Numarul cazurilor care ajung la Spitalul „Victor Babes“ este in crestere, cinci-sase persoane apeleaza in fiecare saptamana la medicii de aici, iar de la inceputul anului aproape 100 de cazuri au fost inregistrate la unitatea sanitara. „Daca o persoana este intepata, trebuie sa localizeze intepatura si sa se prezinte la medicul chirurg pentru a-i indeparta capusa. Si el ar putea face acest lucru, dar risca sa ramana acul in piele si veninul tocmai in acel ac se gaseste veninul care este atat de periculos pentru organism“, a explicat medicul timisorean. Daca este depistat totul la timp, de cele mai multe ori nu este nevoie nici macar de profilaxie, dar daca trebuie intervenit, medicii recomanda 5-7 zile de tratament cu antibiotice. Serologia stabilieste tratamentul cel mai potrivit pentru pacient in cazul aparitiei unei boli provocate de insecte, dar pana sa se ajunga acolo, este indicata alertarea medicilor de indata ce o persoana asi da seama ca la plimbarea pe care a facut-o in parc a simtit o intepatura.
O prevenire a bolii Lyme nu prea poate fi facuta pentru ca este foarte greu de stiut cum reactioneaza fiecare individ. Cea mai sigura masura de preventie o reprezinta dezinsectia facuta in spatiile verzi, spune Virgil Musta, intrucat acestea sunt locurile unde parazitul se gaseste si de unde se fixeaza pe un animal, cum sunt cainii, care sunt scosi la plimbari in parcuri, sau, mai grav, gazda este chiar omul. Dezinsectia spatiilor verzi conduce la ingradirea spatiului unde traiesc insectele si limiteaza posibilitatea ca acestea sa intre in contact cu omul sau cu un animal de pe care sa poata ajunge la om.