Viorel Serban este rector la Universtitatea Politehnica Timisoara. Dupa doua mandate de prorector, a fost ales rector, in urma cu 6 luni. Este implicat in sustinerea echipei de fotbal ASU Politehnica Timisoara.
S-a tot discutat despre o eventuala fuziune intre Politehnica si Medicina din Timisoara. S-a realizat un consortiu intre cele doua universitati. in ce masura mai este valabila fuziunea?
Lucrurile au inceput in perioada in care eu eram prorector, atunci nu aveam acces la toate discutiile, dar acum pot sa va spun ca cei de la Medicina au tergiversat lucrurile in Senat si in momentul acesta fuziunea cu cei de la Medicina a cazut. Totusi, ramane in vigoare consortiul. Am avut discutii cu domnul rector Marius Raica (rectorul Universitatii de Medicina – n.r.) si chiar acum la sfarsitul saptamanii ne vom vedea din nou pentru a discuta despre dezvoltarea comuna in unele directii care au fost si raman fezabile.
Dar dumneavoastra sunteti pentru o astfel de fuziune?
In prezent nu sustin o fuziune cu Universitatea de Medicina. Probabil ca in viitor se va face, dar acum e prea devreme. Sigur, lucrurile sunt intr-o continua miscare, si eu cred ca dezvoltarea invatamantului superior nu se poate face separat, ci doar in colaborare cu alte universitati…
Sunt prea multe orgolii in mediul universitar timisorean pentru ca fuziunea sa aiba loc?
Ficare profesor e o personalitate in felul sau, fiecare profesor are un anumit sistem de valori si, eu cred ca Medicina si Politehnica au rigori diferite. Politehnica este cunoscuta pentru rigoare, pragmatism si disciplina de fier… Totusi sunt directii comune in care putem sa dezvoltam colaborarea.
Pai in situatia asta e fara rost sa va intreb despre posibilitatea fuziunii tuturor universitatilor din Timisoara intr-una singura, puternica – Universitatea Metropolitana Timisoara – sa zicem?
In acest domeniu totul se poate discuta. Ar fi cea mai mare Universitate, dar in orice exista o masa critica deasupra careia nu te poti duce pentru ca daca o faci totul explodeaza… Pe de alta parte pentru orice discutie de genul acesta este necesar un cadru. Ori tocmai asta ne lipseste noua. in criza in care ne aflam ne lipseste predictibilitatea. in cateva luni au fost trei – patru ministri, acum in toamna vor fi din nou alegeri, nu stim ce va urma… Schimbarile acestea de ministri au adus schimbari majore in modul in care ministerul vedea dezvoltarea invatamantului. Sunt multe ordonante care se bat cap in cap si asa mai departe. Toate acestea nu ne ofera noua posibilitatea de a dezvolta o anumita politica pe mai multi ani. Eu, ca si rector, daca e sa vorbim la figurat, in momentul de fata, am calitate de pompier de serviciu: trebuie sa fiu pregatit in orice moment sa sting un incendiu care poate sa apara… Noi reactionam la ceea ce decide ministerul si nu prea mai avem timp sa actionam.
Vorbeati de criza in care ne aflam. Pai eu va pun pe masa o alta criza. in 2012 avem cel de-al doilea an cu rezultate dezastruoase la examenul de bacalaureat.
As minti sa spun ca Politehnica nu e afectata de rezultatele de la Bac. Totusi, noi ne consideram afectati mai putin ca alte universitati. Pe noi ne afecteaza procentele scazute de promovabilitate la liceele tehnologice, mai ales din judetul Timis. Surpriza vine din alta parte, avem aceleasi procente de studenti care ne vin din alte judete. De exemplu, din judetul Arad, indiferent ca au avut o rata de promovabilitate de 35% sau de 45%, 8% dintre studentii nostri vin din Arad. Problema este la liceele din Timis. De exemplu, de la Liceul Electrotimis anul trecut ne-a venit un singur elev si in mod normal veneau 15, 20 de studenti. Cele mai afectate sunt facultatile de mecanica, de constructii si de chimie. Lucrurile sunt cu atat mai intersante cu cat aceste facultati au gradul cel mai mare de insertie pe piata muncii. Asadar, Facultatea de Mecanica, in conditiile in care reuseste sa isi acopere doar 50-60% dintre locurile disponibile in anul intai, la promotii, aproape 80% in an de criza, sunt angajati in campul muncii.
Cat la suta ati acoperit din cifra de scolarizare dupa prima sesiune?
Pana acum ne-am acoperit spre 70%. Speram ca dupa sesiunea din toamna sa mai acoperim inca vreo 15 procente. Eu insist sa spun ca e important si la ce te raportezi cand dai aceste procente, adica la cifra de scolarizare alocata. Noi am primit de la minister 2.800 de locuri bugetate. Pe noi nu ne avantajeaza aceasta politica. Ministrul Baba venise cu o politica interesanta, care era benefica pentru noi, dar care nu mai este in vigoare. Era o usoara scadere a numarului de locuri, dar la acelasi buget. Asta se traducea intr-o crestere a sumei alocate pe fiecare student.
Pai de ce nu a ramas aceasta varianta? Pentru ca Universitatile devin fabrici care scot pe banda rulanta someri.
Da, stiu ca exista aceasta perceptie. Ea este reala in cazul unor universitati. Asta se intampla din cauza faptului ca nu exista la nivel national o strategie privind necesarul de absolventi cu studii superioare. Se merge, din pacate, de cativa ani, pe un principiu nesanatos. Despre ce este vorba: ministerul imi aloca 2.800 de locuri bugetate si imi spune ca eu pot sa fac ce vreau cu ele. Eu in momentul acela pot sa ma gandesc sa pun 200 de locuri la arhitectura, pentru ca este concurenta mare, desi eu stiu ca piata imi poate inghiti doar maxim 100 de absolventi. in acest caz pe mine nu ma intereseaza, eu vreau sa castig banii respectivi. O astfel de gandire este nesanatoasa. Din pacate cam peste tot se gandeste astfel in invatamantul superior. Daca nu exista responsabilitate in alocarea locurilor bugetate, riscam sa omoram total unele specializari si sa inundam piata muncii cu specialisti care nu sunt foarte cautati.
Ce faceti cu echipa de fotbal ASU Politehnica? Ii faceti concurenta fostului rector, Nicolae Robu care s-a implicat la ACS Poli. In plus, Universitatea Politehnica e implicata si ea la ACS, echipa autoritatilor.
Nu as vrea sa dezvolt foarte mult acest subiect. Universitatea Politehnica, inca de la infiintare, a sprijinit sportul. Politehnica face parte din aceasta structura ACS – a fost o decizie a Senatului universitatii – in acest sens. Sigur ca la un anumit nivel exista o anumita competitie intre cele doua entitati, ACS si ASU. Exista un dialog stufos pe site-urile de socializare intre suporteri pe aceasta tema. Pe mine ma intereseaza mai putin acest lucru. Echipa ASU se va dezvolta in continaure in functie de ce reactii primeste…
Pai reactiile sunt excelente… Galeria lui Poli sustine ASU si nu ACS…
Este clar ca vom sprijini acest proiect. Avem doi ani sa vedem cat de sus putem ajunge, daca vom promova in Divizia C. De acolo vom discuta mai departe ce este de facut.
Dar aveti dreptul sa folositti numele Poli? Ca Marian Iancu a spus ca doar echipa autoritatilor are acest drept.
Noi avem brandul „Politehnica” inregsitrat la OSIM. Eu am refuzat si refuz in continuare sa-i raspund lui Marian Iancu pe aceasta tema. Echipa ASU face parte din structura Universitatii Politehnica! Sa va uitati pe organigrama universitatii… Daca vom promova in C vom discuta daca documentele la care face referire domnul Iancu ne lasa sau nu sa folosim acest nume de Politehnica Timisoara. Vreau totusi sa va spun ironia situatiei: ani de zile domnul Iancu cerea acordul Universitatii sa foloseasca numele Politehnica, iar acum ne spune ca noi nu avem voie sa il folosim… Dar nu vreau sa intru in discutii mai mult!