TIMISOARA. Timisoara ar putea avea in viitor si un al treilea tronson de drum din mult asteptatul proiect de infrastructura care sa ajute la scoaterea traficului greu din oras.
Daca primul segment din varianta de ocolire este deja folosit de 10 ani in nordul Timisoarei (intre Lugojului si Aradului), iar la cel de-al doilea, care va trece prin sud, se lucreaza de aproape trei luni, noul tronson prevazut a fi amenajat in zona de vest intra in faza documentatiilor.
Soseaua de ocolire Vest, care ar insuma aproximativ 14 km, ar urma sa plece din viitoarea descarcare a Autostrazii de la Sanandrei, sa se ‘intersecteze’ cu soselele care leaga in prezent Timisoara de Sacalaz si Becicherecu Mic (DN6) si sa se lege cu varianta de ocolire sud in zona cartierului Freidorf, dupa intersectia cu drumul spre Utvin.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a facut un prim pas si a lansat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice licitatia pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru acest fragment de centura.
FOTO: Catalin Drula
Firmele interesate sa faca documentatia trebuie sa isi depuna ofertele pana in 16 iulie.
Valoarea estimata a contractului este de 4.854.313,93 lei fara TVA, adica peste 1.200.000 de euro, cu TVA.
Studiul de Fezabilitate trebuie sa fie gata in 15 luni.
Viitoarea centura de vest va completa inelul de centura al Timisoarei, unind centura deja existenta in nord cu cea la care au fost demarate lucrarile in sudul orasului.
Pe centura sud se lucreaza in prezent in 12 puncte de pe traseul acesteia. Vineri, reprezentantii DRDP Timisoara au anuntat si faptul ca s-a gasit o solutie pentru realizarea unei conexiuni intre Drumul Boilor si soseaua ocolitoare. Urmeaza sa fie amenajat un sens giratoriu, care sa asigure o conexiune cu zona metropolitana, localitatile Mosnita Noua, Mosnita Veche si Bucovat.
Va reamintim, realizarea Centurii de Sud de la Timisoara, in lungime de 25,69 km, a fost atribuita catre antreprenorul Tirrena Scavi S.P.A. Valoarea contractului este de 272.432.921,95 lei fara TVA, avand finantarea asigurata de la bugetul de stat si din fonduri europene.
La finalul lunii martie 2020 a fost emis ordinul de incepere al lucrarilor si de predare a amplasamentului, termenul de finalizare a obiectivului fiind stabilit pentru luna martie 2022.