TIMISOARA. Din aceasta saptamana, in cadrul Laboratorului de Radiologie-Imagistica Medicala de la Spitalului Clinic CF Timisoara functioneaza un Computer Tomograf 128 de slice-uri, de ultima generatie. Aparatul ofera o crestere a calitatii imaginii avand o rezolutie spatiala foarte buna. Totodata, viteza de scanare este foarte ridicata, permitand investigarea unui numar mare de pacienti intr-un interval foarte scurt.
“In momentul in care am decis sa achizitionam Computerul Tomograf, eram in plina pandemie. Cazurile de Covid 19 erau din ce in ce mai multe, mai complexe, cu o afectare pulmonara puternica. Putini erau pacientii cu forme usoare sau moderate de boala, care nu aveau nevoie de investigatii imagistice. Am reusit sa includem aparatul in programul POIM pentru unitati medicale si am inceput amenajarea zonei in care urma sa fie amplasat CT-ul, la parterul cladirii Ambulatoriului CF de pe strada Garii nr 1, care in acea perioada era centru Covid 19. Am reusit sa infiintam un flux de intrare si iesire, astfel incat sa fie evitata interactiunea pacientilor si, mai mult, sa poata fi investigati inclusiv pacienti intubati. Totodata, am avut in vedere si instalarea unui sistem de telemedicina, si asta pentru ca spitalul nostru este unul de tip pavilionar, iar transmiterea imaginilor prin aceasta metoda poate usura munca radiologilor care trebuie sa se imparta intre doua cladiri, cea a Spitalului si cea a Ambulatoriului”, spune conf. dr. Stela Iurciuc, manager Spitalul Clinic CF Timisoara.
Noul Computer Tomograf permite si realizarea unor investigatii low dose, cu doza redusa de radiatii, ceea ce inseamna ca, pe parcursul unui tratament sau in cazul unor pacienti oncologici care au multiple examinari, pot fi facute mai multe analize imagistice fara iradierea accentuata a bolnavului.
“Aparatul moduleaza si optimizeaza doza de iradiere pentru fiecare pacient in parte, in functie de greutatea acestuia, obtinandu-se astfel o foarte buna calitate a imaginii. Practic, este dotat cu un soft special de calcul a dozei de iradiere. in cazul investigarii mai multor organe, CT-ul identifica doza minima de raze pastrand insa imagini clare”, spune dr. Antonina Nicolae – medic primar radiologie – imagistica medicala Spitalul Clinic CF Timisoara.
Computerul Tomograf permite insa si realizarea unor angiografii-CT, fiind printre putinele aparate de acest fel din vestul tarii. Investigatia CT de cord si vase poate oferi un diagnostic precoce al afectiunilor cardiace si vasculare.
“Vorbim despre cea mai noua metoda de diagnostic in bolile cardiovasculare. Angiografia prin tomografie computerizata nu doar ca ofera un diagnostic timpuriu, ci da si posibilitatea unei evaluari a prognosticului bolilor cardiace sau vasculare. Aparatul pe care il avem in dotare permite obtinerea unor informatii anatomice sau fiziologice ale vaselor si chiar reconstructii 2D sau 3D ale acestora, ceea ce duce la o diagnosticare rapida. Este si o alternativa la angiografia invaziva la pacientii cu risc. CT-ul din dotarea spitalului permite si stabilirea unui scor de calciu, ceea ce reprezinta un marker important in identificarea unui risc de infarct miocardic. Primele investigatii de angiografii CT vor putea fi facute in cadrul spitalului doar peste cateva luni, avand in vedere necesitatea angajarii a inca unui medic cu specializarea de radiologie si imagistica medicala, cu expertiza in angiografie-CT”, spune conf. dr. Stela Iurciuc- manager Spitalul Clinic CF Timisoara.
Deocamdata, investigatiile imagistice pot fi realizate gratuit doar pacientilor internati in spital sau celor care necesita spitalizare de zi pentru efectuarea mai multor analize, urmand ca, din acest an, in baza contractului cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis, de asemenea investigatii sa beneficieze orice persoana asigurata.