TIMISOARA. Lasam deoparte investitiile la strazi pentru a face un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui aquapark in Timisoara. Consilierii locali PSD au cerut sa se ia peste 22.000 de euro de la intretinerea strazilor pentru a realiza un SF in vederea construirii unui aquapark in Timisoara. Aceasta cu toate ca municipalitatea are un parteneriat cu Primaria Dudestii Noi pentru amenajarea unui parc tematic acolo.
„Noi ne deplasam in mare masura in Ungaria pentru agrement. Se incepe un obiectiv la Arad, la Deva s-a facut deja… este oportuna acum votarea elaborarii unui SF care sa indice locatia, sumele necesare. In septembrie se deschide o axa de finantare pe acest gen de activitati, administrata de ADR Vest. Daca noi nu reusim sa intocmim documentatia acum si nu suntem pregatiti, vom pierde finantarea europeana”, a explicat consilierul PSD Daniel Idolu.
Idolu a facut si calcule. Potrivit alesului local, la Gyula a fost amenajat un aquapark pe 8,5 hectare de teren, cu 10 milioane de euro. Mai bine de jumatate din bani au fost investiti de primaria din localitate, iar 35% au venit de la UE.
„Se poate realiza un transfer de la strazi – cheltuieli curente. Locatiile se pot discuta, pot fi propuse exact in SF, de catre specialisti. Eu zic ca este o oportunitate pe care daca nu o valorificam, o face altcineva”, a mai spus Idolu.
Primarul Nicolae Robu nu a vazut cu ochi buni propunerea alesului PSD. Motivul? Exista deja un parteneriat cu primarul PNL din Dudestii Noi, Alin Nica.
„Desigur ca Tmisoara are nevoie de un asemenea parc si este in preocuparile nosatre sa il realizam, numai ca trebuie sa fim foarte atenti la detalii. Simpla bifare <<am facut un aquapark>> nu ne rezolva problema, noi nu putem sa judecam la scara orasului Gyula, in Timisoara, ca sa aiba succes un asemenea aquapark, trebuie sa avem la dispozitie, dupa cum spun specialistii, minimum 20 de hectare. Ca sa fie atractiv, el trebuie sa fie cel mai spectaculos, cel mai atractiv din aceasta parte de Europa. Noi nu avem pe raza Timisoarei o asemenea suprafata si daca am avea nu s-ar justifica sa fie folosita pentru acest obiectiv, pentru ca valoarea ar fi uriasa. Noi avem un parteneriat cu comuna Dudestii Noi care dispune de cateva zeci de hectare de teren. Proiectul a fost depus la un moment dat catre finantare, dar nu a fost finantat si pentru ca fondurile existente la nivel regional sunt prea mici pentru a satisface aceste obiective care costa. Subscriu la ideea de a-l face, a fost si promisiune electorala, insa eu cred ca trebuie o locatie in vecinatate, cum este Dudestii Noi, ar fi mai potrivita, ca sunt distante scurte, 10 km, cale de acces foarte buna… trebuie sa ne gandim unde facem loc de parcare pentru 1.000, mai multe masini”, a explicat Robu.
Potrivit primarului Timisoarei, proiectul de la Dudestii Noi la care municipalitatea este partenera, a fost depus si acceptat pentru finantare, ba chiar s-a dispus inceperea lucrarilor, insa primarul din Dudestii Noi a decis sa amane organizarea licitatiei pentru executie pentru ca nu ar fi fost gata la timp si nu s-ar fi incadrat in termenul impus de UE. In plus, spune Robu, cei din Dudestii Noi au un avantaj mare: au un teren liber de sarcini.
„Ideea era sa mergem in parteneriat…”, a completat Robu. Cu toate astea, Idolu a vrut un studiu.
„Are un avantaj ca are teren, dar are marele dezavantaj ca nu are bani. Trebuie sa cofinanteze administratia locala. Ganditi-va ca sunt peste 10 milioane de euro. Nu putem merge in parteneriat fara un studiu”, a spus Idolu.
Dupa o discutie de aproape jumatate de ora, consilierii locali au decis: au luat 100.000 de lei de la strazi si au pus deoparte pentru un studiu de fezabilitate in vederea amenajarii unui aquapark… in Timisoara.