Vom avea un val 4 de COVID in toamna, insa acesta va avea o intensitate mai redusa decat valul 3. O spune profesorul Razvan Chereches, specialist in sanatate publica.
In schimb, avertizeaza el, ar putea aparea, din nou, focare in judetele unde acum este o rata mica de vaccinare.
„Va avea o intensitate mai redusa decat valul 3, pentru ca procentul de persoane vaccinate in toata tara va face diferenta. Cu toate acestea, este posibil ca in unele judete, judetele in care oamenii nu se vaccineaza intr-un ritm corespunzator, sa trebuiasca impuse restrictii, din nou, pentru ca, in felul acesta se va putea controla numarul persoanelor internate pe sectia de terapie intensiva, pe care le vom vedea la inceputul toamnei, cand vor incepe ploile de toamna si vremea mai rece„, a spus Razvan Chereches invitat la stirileprotv.
De altfel, specialistul subliniaza ca ‘acum, noi nu am revenit la normal, suntem doar intr-o pauza’.
„Putem reveni la normal abia in momentul in care avem imunitatea de grup, procentul de 70%„, a adaugat profesorul Chereches, care crede ca la toamna am putea avea parte de noi restrictii.
„Principalul factor care a dus la scaderea ratei de incidenta a fost vremea calda, faptul ca suntem mai mult timp afara, stam mai mult timp cu geamul deschis, ventilatia este mai buna in acest moment. Riscul de transmitere este mult mai redus. Vaccinarea a contribuit mult mai putin decat vremea calda, deci peste vara ma indoiesc ca vor fi impuse restrictii. Dar la toamna, datorita sezonalitatii virusului respiratoriu, nu doar a Sars-Cov-2, a tururor virusurilor respiratorii, cel mai probabil, odata cu inceperea valului 4, exista posibilitate mare de impunere noi de restrictii mai ales in judetele cu procent mic de persoane vaccinate”, a declarat profesorul Razvan Chereches.
El este de parere ca masurile de relaxare nu ar fi trebuit aplicate unitar, deoarece descurajeaza campania de vaccinare.
„Problema este ca daca masurile de relaxare sunt oferite nediscriminativ tuturor, in acelasi timp, nu valideaza in mod necesar actul responsabil al vaccinarii si risca sa duca la scaderea ritmului de vaccinare. Faptul ca la evenimente, accesul se face exclusiv pe baza statutului de vaccinat sau a unui test obtinut in ultimele 72 de ore sau 24 de ore, in acelasi timp creeaza un stimulent pentru vaccinare, exact la fel cum intoarcerea din concediu, in functie de tara din care vii, ofera un stimulent sa te vaccinezi, pentru ca poti sa intri mai usor in tara„, crede Chereches.
Profesorul de sanatate publica este de parere ca masurile de relaxare din Romania ar fi trebuit aplicate ”pe judete, in functie de procentul de vaccinare din judetul respectiv”.
Mai multe pe stirileprotv.ro.