Eticheta va fi un scurt buletin de analize: numar de proteine, grasimi, glucide si minerale, pentru fiecare suta de grame sau portie de aliment. Obligatoriu, vom citi si numarul de calorii pe ambalaje.
Ar trebui sa scapam, in sfarsit, de jumatatile de adevar. Luam ca exemplu doua tipuri de cremwursti pentru copii denumiti „de curcan”. Conform testelor de laborator, unii contin 60% piept si pulpa de curcan. Ceilalti, 60% slanina si carne de porc si doar 15 procente curcan.
In varianta a doua, organismul asimileaza un numar dublu de calorii si aduna inexplicabile kilograme in plus. Pentru producator, omisiunea este in schimb profitabila.
Pentru cei cu anumite restrictii medicale, cunoasterea cantitatii exacte de sare si zahar din alimente este cruciala. Un alt exemplu, doua borcane de muraturi cu liste de ingrediente identice. Unul dintre ele insa, fapt necunoscut cumparatorilor, are o concentratie tripla de sare si dubla de zahar.
Iata ce spune un studiu realizat de asociatia pentru protectia consumatorului despre paine. Peste jumatate dintre variantele de pe piata contin E-uri pentru conservare. Ca sa nu mai vorbim de painea neagra… vopsita. Putinii producatori care si recunosc adaosurile nu ne spun insa cat este faina integrala si cat e colorant carmin.
„Am avut multi pacienti cu tulburari gastrointestinale care au consumat alimente continand E-uri„, a declarat Ruxandra Constantina, medic nutritionist.
Toate acestea vor lua sfarsit. Parlamentul european obliga producatorii sa schimbe etichetele.
„Informatiile sunt publice, se vor afla pe site-ul Comisiei Europene, de asemenea este de datoria autoritatilor nationale sa implementeze legea„, a anuntat purtatorul de cuvant al Parlamentului European.
Legea intra in vigoare peste doua saptamini, dar noi vom vedea modificarile incepand cu anul viitor.