TIMISOARA. Nu va mai trece mult timp pana cand angajatii de la SDM ar putea incepe lucrarile la prima parcare subterana contruita in centrul orasului, la Timisoara.
Totul, dupa ce consilierii locali au aprobat in sedinta de plen de joi un proiect care prevede amenajarea unei parcari cu doua etaje subterane in zona hotelului Central.
„S-a aprobat sa atribuim SDM acel teren, inclusiv ce este in subteran, pentru ca SDM sa amenajeze acolo o parcare multinivel in subteran. Si la suprafata vom avea in continuare locuri de parcare, dar vom avea probabil 2 niveluri subterane. In principiu se va intra in parcare ca acum, dar vom vedea ce vor propune proiectantii”, a spus primarul Nicolae Robu.
Potrivit autoritatilor, lucrarile ar putea incepe chiar anul acesta, iar tehnologia folosita pentru a nu afecta cladirile istorice din zona este aceasi care s-a folosit si la realizarea Pasajului Michelangelo.
„Domnul director de la SDM imi spune ca in cateva luni s-ar putea trece la constructie. E mai greu in zonele astea istorice in care poti gasi vestigii, unde e nevoie de avize mai speciale, si pot aparea dificultati si cu obtinerea avizelor, dar trebuie sa tinem seama ca la ora actuala exista acea tehnologie numita a peretilor mulati, care permite sa se realizeze constructii in vecinatatea unor cladiri vechi fara a le afecta, pentru ca nu se mai realizeaza o mare groapa in care sa se stranga apa din panza freatica si care sa creeze dificultati la fundatiile cladirilor din vecinatate. Pur si simplu se creeaza un zid impermeabil intre cladirile vechi si viitoarea parcare. Deci, se creeaza direct zidul. Acea tehnologie a fost folosita de noi la Pasajul Michelangelo si aceeasi e folosita acum, in regim, privat, unde a fost parcarea de la Hotel Timisoara. Si acolo s-a lucrat cu aceasi tehnologie, care e folosita peste tot in lume, la Viena, Paris sau Roma. Sunt pline orasele mari din Europa de parcari subterane realizate langa cladiri de sute sau chiar mii de ani, in Roma de exemplu”, a adaugat Nicolae Robu.
Terenul pe care urmeaza sa se construiasca parcare a fost dat, prin atribuire directa, Societatii de Drumuri Municipale, pentru o perioada de 49 de ani si are o suprafata de aproape 2.500 de metri patrati.