TIMISOARA. In curand, vom putea inchiria biciclete din statiile RATT. Primele astfel de statii intermodale au fost deja amenajate in capitala Banatului, iar odata ce sunt gata lucrarile, vor fi aduse si bicicletele.
Lucrarile pentru proiectul de peste 1,2 milioane de euro au inceput inca din primavara. Muncitorii firmei Viacor Engineering, societate care a castigat licitatia organizata de primarie, au amenajat un prim rastel de unde timisorenii vor putea inchiria biciclete, langa mall. Se lucreaza si la celelalte statii, 25 la numar. Cel mai probabil din luna august vom putea sa ne plimbam cu bicicletele cumparate pe fonduri europene, sustine viceprimarul Dan Diaconu. Vom avea nevoie insa de card RATT ca sa le putem lua din rastel.
„Executia pentru acest proiect se desfasoara in grafic. In baza contractului se executa lucrari de amenajare, marcare si refacere de piste de biciclete, se amenajeaza 25 de rastele automatizate pentru biciclete in punctele de interes ale Timisoarei, 11 statii RATT, dintre care 8 inlocuite si 3 noi, statii care fie vor fi simple, fie vor avea afisaj digital de dimensiune medie sau mare. Fiecare rastel va avea un centru de comanda la care se va face autentificarea automata a utilizatorului si alocarea unei biciclete pe baza de cartela de acces la sistem. Gestionarea sistemului se va face centralizat, toate statiile fiind interconectate si administrate prin intermediul unui server”, explica viceprimarul Timisoarei.
Reprezentantii Primariei Timisoara nu stiu exact din ce tara vor fi aduse cele 300 de biciclete cu care se vor plimba timisorenii din aceasta vara. Acestea vor fi puse la dispozitie de firma care a castigat licitatia, care a mai implementat proiecte asemanatoare si in Cluj-Napoca.
„Printre altele, in acest contract vor fi achizitionate si 300 de biciclete care vor fi la dispozitia timisorenilor in statiile automate de inchiriere. Intentionam ca la finalul acestui contract timisorenii sa poata sa inchirieze aceste biciclete in baza cardului de transport in comun, acela al RATT, astfel incat sistemul sa fie intr-adevar intermodal, din toate punctele de vedere. Se poate implementa, suntem inca in discutii tehnice cu RATT, care, de altfel, mi se pare normal sa fie si operatorul acestei parti a transportului public, pentru ca exista si posibilitatea si e normal sa preia administrarea acestui sistem. Urmeaza sa fializam discutiile cu RATT, dorinta noastra este de a se folosi acelasi card, care permite, din punct de vedere tehnic, un astfel de demers”, mai spune Diaconu.
Practic, timisorenii vor introduce cardul RATT in rastel si vor putea lua mijlocul de transport pe doua roti fara probleme. Oricine vrea sa inchirieze o bicicleta poate sa o ia dintr-o statie a regiei si sa o lase in alta. Rastelele vor avea mecanisme automate de securizare, conform proiectului. Nu s-a stabilit inca daca biciclistii vor trebui sa aiba si bani pe card sau daca va fi retrasa de pe acesta vreo garantie ori daca se vor plimba gratuit cu bicicletele sau serviciul va fi contra-cost.
„Cardul are posibilitatea de incarcare, practic va functiona prin aceeasi formula, cardul fiind asociat unei persoane care l-a cumparat in baza buletinului. Noi putem urmari exact cine preia bicicleta si cine o lasa inapoi, astfel incat nu va mai fi nevoie de o garantie suplimentara, speram noi, din acest punct de vedere. Va trebui ca in perioada urmatoare sa stabilim daca inchirierea unei biciclete va fi la un pret modic sau va fi gratuita”, a completat Dan Diaconu.
Reprezentantii Primariei Timisoara au si un logo ce va fi pus pe cele 300 de biciclete. Acesta a fost facut, spun ei, in timp record de designerul Eduard Muresan, gratuit.
De unde vom putea inchiria biciclete?
Rastelele vor fi amenajate pe Calea Aradului – intersectia cu str. Felix, la intersectia cu str. Liege, pe Calea Torontalului – la intersectia cu str. Bucovinei, pe Calea Aradului – piata Consiliul Europei, in Piata Marasti – statie la colt cu str. Serg. C-tin Musat si str. Oituz, in Piata Libertatii – statia spre Piata Traian, in Piata I.C. Bratianu – colt cu bulevardul Take Ionescu, pe str. Grozavescu – in spate la Posta Mare de pe bv. Revolutiei 1989, in Piata Alexandru Mocioni – statia de pe bv. Regele Carol I, in Calea Sagului – intersectia cu bv. Liviu Rebreanu, in Calea Sagului – intersectia cu str. Ana Ipatescu, pe str. Cluj – in Piata Leonardo da Vinci, pe Aleea F.C. Ripensia – intersectia cu str. 1 Decembrie, pe bv. Iosif Bulbuca – intersectie cu str. Aries, in Piata Gen. Gh. Domasneanu, in Piata Gen. Virgil Economu – colt intre str. Gheorghe Adam si Calea Dorobantilor, pe Calea Sever Bocu – intersectie cu str. Divizia 9 Cavalerie, pe Calea Sever Bocu – intersectie cu str. Armoniei si Ion Ionescu de la Brad, pe Calea Circumvalatiunii – intersectie cu str. Gheorghe Lazar, pe str. Lt. Ovidiu Balea – intersectie cu str. Grigore Alexandrescu, in Piata 700, pe bv. Regele Ferdinand – intersectie cu bv. 16 Decembrie 1989, intersectie bv. C.D. Loga, in Piata Badea Cartan – intersectie str. Mihail Kogalniceanu cu str. Simin Barnutiu, pe bv. Mihai Viteazu – intersectie cu bv. Victor Babes si pe bv. Gen. Ion Dragalina – intersectie cu bv. Regele Carol I.
Ce piste de biciclete vor fi reabilitate?
Totodata, vor fi reabilitati mai multi kilometri de piste de biciclete: de pe Calea Sever Bocu, Calea Aradului, bv. Take Ionescu, bv. Vasile Parvan, bv. Victor Babes, str. Cluj, bv. Regele Carol I, bv. Michelangelo, zona stadionului Dan Paltinisanu, bv. Gen. Ion Dragalina, bv. Brancoveanu, bv. Mihai Eminescu, bv. Iosif Bulbuca, Calea Sagului, bv. Mihai Viteazu, str. Gheorghe Lazar, Calea Circumvalatiunii, str. Moise Dobosan, bv. Cetatii, Calea Torontalului, bv. Iuliu Maniu, bv. C.D. Loga, str. Mihai Eminescu.
Proiectul “Modernizarea statiilor de transport public intermodal la nivelul polului de crestere Timisoara” dateaza de pe vremea fostei administratii. Valoarea totala a proiectului este de 7,5 milioane de lei, iar contractul semnat cu firma din Bucuresti este de 5,6 milioane de lei, la care se adauga TVA.
In cadrul municipalitatii se va forma o echipa de mentenanta care va interveni pentru remedierea oricaror probleme de functionare si care va regla si stocul de biciclete disponibile in statii, rezolvand situatii precum “zero biciclete disponibile” sau “rastel plin”, prin mutarea mijloacelor de transport pe 2 roti intre statii.