TIMISOARA. Dupa ce a pus la punct Palatul Apelor si si-a modernizat infrastructura din zona de vest a tarii, Administratia Bazinala de Apa Banat are planuri mari si in 2019. Urmeaza sa se demareze lucrarile la un proiect important din Timis, dar si un altul care vizeaza si judetul Caras-Severin.
CITESTE SI: Ne-au ‘ratat’ banii pentru cele 50 de troleibuze noi. Cum a ramas Timisoara fara 24 de milioane de euro
Primul proiect este cel al nodului hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman, prin care se urmareste deschiderea navigatiei pe Bega pana in Serbia. Prima faza a lucrarilor a fost incheiata deja prin scoaterea din apa a batranului stavilar de la Sanmihai, iar in perioada urmatoare acesta va fi refacut, anunta reprezentantii de la Apele Banat.
In locul in care Bega iese din tara trebuie amenajat si un nou punct de trecere al frontierei in momentul in care lucrarea la nodul hidrotehnic va fi gata.
In cadrul acestui proiect urmeaza sa se cumpere tot in anul 2019 si o draga, ce va ajuta la intretinerea canalului. Finantarea este asigurata de Uniunea Europeana, Administratia Bazinala de Apa Banat si Consiliul Judetean Timis, iar investitia se ridica la 13,8 milioane de euro.
„In cadrul proiectului vom reface stavilarul si manevrele pentru ca vaporasele sa poata circula, vom reamenaja cantonul, iar insula de dinainte de baraj va fi amenajata in scop turistic. Speram ca, la final, pista, insula si barajul sa poata trece in administrarea Agentiei Judetene de Turism„, a declarat Titu Bojin, seful Administratiei Bazinale a Apelor Banat.
Mai multa protectie impotriva inundatiilor
Al doilea proiect al ABA din acest an vizeaza amenajarea complexa a raului Barzava si a afluentilor pe sectorul Bocsa-Gataia-Denta.
„Acest obiectiv a fost aprobat in vederea obtinerii finantarii prin Programul Operational Infrastructura Mare(POIM 2014-2020) – Axa Prioritara 5 – Promovarea adaptarii la schimbarile climatice, a prevenirii si gestionarii riscurilor. Studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv este realizat, indicatorii tehnico-economici fiind aprobati in cadrul CTE ABA Banat, CTE ANAR si CTE Ministerul apelor si padurilor, fiind in curs de aprobare in cadrul consiliului interministerial din data de 20.12 2018. Estimam inceperea procedurilor de achizitie a lucrarilor de constructii+montaj la inceputul anului 2019, durata estimata a lucrarilor fiind de 36 de luni„, transmit reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Banat.
La aceasta lucrare, investitiile se vor face treptat, dar mai intai trebuie gasita si o firma care sa duca acest proiect la capat.
„In 2018 am avut un buget aproximativ de 100 de milioane. Pentru anul 2019 speram sa avem mai mult, pentru ca daca vor intra in lucru cele doua lucrari de la Sanmihaiu Roman si cea de pe Barzava, care sunt lucrari de valori mari, pot fi valori mai mult de 100 de milioane. Lucrarea de pe Barzava este prevazuta sa se realizeze in 3 ani, costa aproximativ 45 de milioane de euro. Daca impartim, am vedea ca doar lucrarea de pe Barzava ar fi cam 100 de milioane. Nu incepem chiar din prima luna avand in vedere ca trebuie realizate licitatiile, dar daca am calcula asa cum am spus, ar fi numai lucrarea de pe Barzava 100 de milioane, deci cam 15 milioane de euro. Dar mai sunt si alte activitati„, a spus directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat, Titu Bojin.
Pe langa aceste lucrari, Apele Romane Banat mai au in plan si achizitia unei masini de taiat stuful, dar si modernizarea cantoanelor care nu au avut parte de lucrari de multa vreme. In 2018 au fost modernizate 17 cantoane.