TIMISOARA. Cel mai mare lac de acumulare din judetul Timis, care se intinde pe 530 de hectare, a fost introdus intr-un amplu proiect national de modernizari, al Administratiei Nationale a Apelor Romane.
Cu banii asigurati prin PNRR, cei de la Ape au si lansat prima licitatie de proiectare si elaborare a documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie.
CITESTE SI: Populatia judetului Timis, dupa ultimul recensamant. Datele sunt provizorii
Se cauta o firma care sa realizeze primele studii si sa obtina toate avizele si autorizatiile pentru viitoarea investitie „Adaptarea la schimbarile climatice prin automatizarea si digitalizarea echipamentelor de evacuare si stocare a apei la acumulari existente pentru asigurarea debitului ecologic si cresterea sigurantei alimentarii cu apa a populatiei si reducerea riscului la inundatii„.
Conform planurilor, vor fi inlocuite echipamentele hidromecanice ale barajului, cat si instalatiile de actionare. Totodata, vor fi asigurate sisteme automate pentru functionarea tuturor acestor echipamente care asigura debitul ecologic aval de acumulare.
In plus, vor fi create insule plutitoare verzi, deoarece zona este recunoscuta ca atractie nu doar turistica, ci si avifaunistica. Ele vor servi drept adapost multimii de pasari acvatice care raman aici pe timpul iernii.
Valoarea contractului pentru intocmirea primei documentatii este de 912.815 lei fara TVA, adica peste 220.000 de euro cu TVA.
Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 30 ianuarie.
Castigatorul licitatiei va avea 4 luni la dispozitie sa elaboreze studiul si sa obtina toate autorizatiile si avizele.
Investitia de la Lacul Surduc este cuprinsa in Planul National de Redresare si Rezilienta – PNRR, Pilonul I – Tranzitia verde, Componenta C1 – Managementul Apei.