Romania are la dispozitie 18,5 milioane de euro de la Uniunea Europeana in perioada 2007- 2013 pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate (Operatiunea 2.3.1 – Sprijin pentru Start-up-uri si Spin-off-uri inovative, Axa 2, POS CCE), insa din 2008 (cand s-au deschis liniile de finantare) si pana in prezent s-au semnat contracte in valoare aproximativa de 15,5 milioane euro.
Firmele care pot depune proiecte pentru astfel de finantari trebuie sa activeze in domenii precum aeronautica/spatiu, tehnologii marine, energie, mediu/deseuri, biotehnologii/genomica sau echipamente medicale/biomedicale.
Daca pentru companiile de tip start-up se acorda finantari pentru firmele nou-infiintate care vor sa lanseze un produs care are calitati superioare fata de celelalte produse existente pe piata, finantarile nerambursabile pentru spin-off-urile inovative se acorda pentru companiile care utilizeaza o licenta deja brevetata si pe care vor sa o introduca in productie.
Una dintre firmele care au obtinut o finantare nerambursabila de pana la 127.000 de euro prin intermediul acestei linii de finantare este Solar Energy Interactiv din Pitesti.